La imatge de l’obra no està disponible on-line.

canal*GITANO, 2005

Mèdia-instal·lació, 15 impressions: 229 x 126,5 cm c/u; 1 pantalla tàctil: 30 x 55 x 45 cm

Des de l’any 2004, el projecte d’Antoni Abad megafone.net convida col·lectius de persones socialment vulnerables i sovint ignorats pels mitjans de comunicació oficials a expressar les seves opinions i comunicar les seves experiències. Mitjançant l’ús de telèfons mòbils, els diversos grups enregistren i publiquen a la web, d’una manera immediata, missatges d’àudio, de vídeo, textos i fotos. Ho han fet taxistes a la ciutat de Mèxic (2004), joves gitanos a Lleida i Lleó (2005), prostitutes a Madrid (2005), immigrants nicaragüencs a San José de Costa Rica (2006), missatgers en moto o motoboys a Sâo Paulo (2007), persones desplaçades a Colòmbia (2009), joves dels campaments de refugiats saharauis propers a Tindouf a Algèria (2009) i immigrants llatins i asiàtics al districte de Queens de Nova York (2011).

Antoni Abad ha treballat sobre el terreny amb cadascuna d’aquestes comunitats: s’ha trobat amb ells, ha engegat el projecte i ha anat fent reunions periòdiques de consens, seguint un model de consell editorial. Tot i que els convocats tenien perfils socials semblants i constituïen comunitats potencials, no s’havia produït cap contacte previ entre ells i, sovint, tampoc no tenien consciència de grup. Els retrats dels participants en els projectes han estat presentats al MACBA, en l’exposició Antoni Abad. megafone.net/2004-2014, l’any 2014. Algunes de les peces exposades en aquesta mostra formen part de la Col·lecció MACBA: sitio*TAXI, Mèxic DF, 2004/2013 (2004), canal*GITANO, Lleida, 2005 (2005) i BARCELONA*accessible, Barcelona, 2006-2013 (2006).

canal*GITANO, Lleida, 2005 va ser la segona experiència de megafone.net: un projecte que recollia les opinions i experiències de vint-i-cinc joves gitanos al seu pas per espais públics i privats de Lleida. Proveïts de telèfons mòbils amb càmera integrada, es constituien com a reporters de la seva pròpia realitat. Mitjançant missatges multimèdia (vídeo, àudio, fotografia i text) i converses telefòniques, publicaven a internet, en temps real, els canals audiovisuals acordats prèviament. El fet que fossin joves suposava qüestionar l’autoritat dels patriarques gitanos, que són els qui han d’assumir el paper de cronista segons l’antiga tradició rom.. Les negociacions internes del col·lectiu en aquest sentit van ser molt fructíferes. L’experiència es va repetir mesos després a la ciutat de Lleó.

En els seus primers deu anys de trajecte, 254 persones han participat en megafone.net i hi han generat 61.072 posts o emissions, en un cas paradigmàtic i reiteradament premiat d’interacció entre art, comunitat digital i teixit social (www.megafone.net).


Fitxa tècnica

Títol original:
canal*GITANO
Número de registre:
5009
Artista:
Abad, Antoni
Data de creació:
2005
Any d'adquisició:
2012
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Mèdia-instal·lació
Tècnica:
Impressió per raig de tinta sobre plàstic i pantalla tàctil
Dimensions:
15 impressions: 229 x 126,5 cm c/u; 1 pantalla tàctil: 30 x 55 x 45 cm
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Dipòsit de l'artista
Copyright:
© Antoni Abad, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.