Oriol Vilanova (Manresa, 1980) viu i treballa a Brussel·les, amb estades a Barcelona i París. S’ha interessat pels mecanismes polítics de construcció de la història i de la mirada, i bona part de les seves obres funcionen com a gabinets de curiositats. Seguint un mètode de treball centrat en la recol·lecció i documentació d’imatges, presenta l’obra com un arxiu o enciclopèdia de documents visuals al servei de la deconstrucció del relat unívoc del passat. Ha tocat temes com l’èxit i el triomf, el museu com a espai expositiu en desús, les icones del passat i la reescriptura de la història.
Vilanova ha fet instal·lacions, performances i teatre-performances, però també pòsters, llibres d’artista i llibres intervinguts. Ha dut a terme una tasca editora amb JRP Ringier-Christoph Keller Editions, Cru i EFF, a banda de crear l’editorial Editions for Friends. La seva obra forma part de la Col·lecció MACBA.
Visita la mostra permanent
El que pretenc quan explico la història d’una víctima de la violència a Colòmbia és apel·lar al record del dolor que experimentem tots els éssers humans, aquí o a qualsevol lloc del món.
Doris Salcedo