Nascut a l’Havana el 1985, Adrian Melis viu i treballa a Barcelona des de l’any 2010. Format a l’Instituto Superior de Arte (ISA) de l’Havana i graduat a la Cátedra de Arte Conducta amb Tania Bruguera, és un dels artistes cubans amb més projecció internacional. Els seus vídeos, fotografies i instal·lacions exploren la relació entre els marcs imposats per les estructures socials, polítiques i econòmiques i les respostes i estratègies dels individus per evadir-les o subvertir-les. Els protagonistes de les seves obres són els treballadors de les economies socialistes i capitalistes, especialment a Cuba i també a Espanya. Melis explora dos sistemes econòmics oposats i les seves diferències respecte al valor social del treball: la manca de motivació en el sistema cubà i la manca de treball en el neoliberalisme espanyol. Models productius, règims polítics i subjecte articulen un treball crític i alhora poètic.

Des del 2006 ha exposat a Cuba i a diferents ciutats europees com Amsterdam, Varsòvia, Santander, Barcelona, Madrid, Reims, Moscú, Basel, Girona, Vigo, Berlín o Múnic. Ha participat a fires com Art Brussels (2015), ARCO a Madrid (2015), Swab a Barcelona (2014), Loop Fair a Barcelona (2011), la Bienal de Pontevedra (2010), el Festival Internacional de Cine Cubano de Múnic (2010), la Bienal de La Habana (2009) i la de Beijing a Xina (2007). Té obra a les col·leccions del MACBA de Barcelona i el Museu d’Art Modern de Varsòvia.

Visita la mostra permanent
Reconstituir el desordre d’una possible ciutat. Utilitzar la maqueta no com un element de projecte sinó com una representació d’alguna cosa que ja existeix.
Jordi Colomer