Col·lectiu feminista d’artistes creat a Nova York l’any 1985 per combatre el sexisme i el racisme en el món de l’art. Es mantenen en l’anonimat, es protegeixen amb màscares de goril·la i fan servir pseudònims de dones conegudes del passat, com Frida Kahlo, Käthe Kollwitz o Gertrude Stein. Com elles mateixes expliquen: «Les Guerrilla Girls som artistes i activistes feministes. En públic portem màscares de goril·la, i fem servir l’humor i una imatge irreverent i provocadora per denunciar els prejudicis de gènere i de raça, i també la corrupció en la política, l’art, el cinema i la cultura pop.»

El grup es va formar com a resposta a l’exposició International Survey of Painting and Sculpture presentada el 1984 al MoMA de Nova York. Tot i que les artistes havien tingut un paper destacat en l’experimentació pictòrica dels anys setanta als Estats Units, dels 169 noms inclosos en l’exposició, menys del 10% eren dones. Van començar una campanya amb cartells que interpel·lava directament museus, galeries, comissaris, crítics i artistes com a responsables de l’exclusió de les dones i de persones negres del circuit artístic oficial. Imprimien cartells barats i sortien de nit a penjar-los al SoHO de Manhattan, com el mític Do women have to be naked to get into the Met. Museum?, amb el qual van protestar davant de l’entrada del Metropolitan Museum de Nova York. 

Si bé el seu llenguatge és l’humor i l’activisme social, incorporen dades estadístiques que resulten irrefutables sobre la discriminació per raons de gènere. Els seus cartells, adhesius i materials de fàcil distribució incorporen colors vius i una estètica que beu del pop i del grafisme. Des de mitjans dels anys vuitanta, les Guerrilla Girls han realitzat cartells, vídeos, publicacions, samarretes, adhesius, cartes i tota mena d’accions comunicatives, com introduir fulls volants dins de les publicacions de la llibreria del Museu Guggenheim de Nova York. Han dut a terme intervencions i exposicions en escoles, museus i organitzacions d’arreu del món. Destaquen les retrospectives: Guerrilla Girls: Not Ready To Make Nice, que va itinerar pels Estats Units el 2017, i la Guerrilla Girls: 1985-2015, que es va poder veure a Madrid i Bilbao el 2015.

Visita l'exposició de Col·lecció