al

Adreçat a professorat de secundària i batxillerat

Avui l'art es troba en un estat de discussió permanent: obres polítiques però estèticament seductores, impacte visual versus exploració corporal, contenció i excés, realitat o ficció… En el marc de les pràctiques artístiques contemporànies, aquestes forces oposades mantenen la tensió discursiva en suspens. Són oposicions marcades per una reflexió sobre la percepció en temps d'eclecticismes. En aquest context, mostrar la complexitat de la producció artística actual lligada al coneixement del patrimoni és un dels objectius principals del curs.

L'espectador explora l'art contemporani, amb el seu cos i al seu propi ritme. L'experiència sensorial no s'atura en els sentits, sinó que perdura com una entitat mental que supera el record i que es combina, conscientment o inconscientment, amb reflexions futures. Quines són les narratives que defineixen la pràctica artística actual i en quins paràmetres es produeixen? La història de l'art és una construcció subjecta a canvis, no una narració acabada i única. Partint d'aquesta premissa, la necessitat de generar un debat crític sobre els límits i l'autonomia dels mitjans artístics és fonamental.

Amb Aproximacions a les pràctiques (artístiques) contemporànies l'èmfasi es trasllada de la cronologia històrica i l'anàlisi estilística als plantejaments estètics i les poètiques conceptuals que determinen les condicions de treball de l'artista contemporani. La informació i el debat obert, la concepció híbrida dels gèneres tradicionals i els processos d'investigació, són els eixos determinants en l'articulació dels nous llenguatges creatius.

És la reformulació d'aquest nou paradigma artístic el que proposem com a base d'un curs que combinarà sessions teòriques amb sessions d'observació i treball directe a les sales del Museu.

Tots els cursos estan reconeguts pel "departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya" com a activitat de formació permanent.


Programa

Oferim quatre cursos al llarg de l'any, un cada trimestre.

Primer trimestre: els dissabtes 20 i 27 d'octubre; 10 i 24 de novembre; i 1 de desembre, d'11 a 14 h.
Curs impartit per Yolanda Jolis, Programes Educatius MACBA.

Segon trimestre: els dissabtes 19 de gener; 2 i 16 de febrer; 2 i 16 de març, d'11 a 14 h.
Curs impartit per Ariadna Miquel, Programes Educatius MACBA.

Tercer trimestre: els dissabtes 6, 20 i 27 d'abril; 11 i 25 de maig, d'11 a 14 h.
Curs impartit per Yolanda Jolis, Programes Educatius MACBA.

Estiu: la setmana de l'1 al 5 de juliol, de 16 a 19 h.
Curs impartit per Ariadna Miquel, Programes Educatius MACBA.

Total: 20 hores. Inclou algunes sessions no presencials.

Telèfon d'atenció per a grups i programes educatius 93 412 14 13
educacio [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #101. Tonina Cerdà
15.04.2010