Aquest cicle de converses dóna la paraula als artistes que pertanyen a la Col·lecció MACBA per reflexionar, juntament amb els teòrics, crítics i comissaris amb qui han col·laborat, sobre el seu treball actual i la seva trajectòria.
Francesc Torres
Artista plàstic, comissari i assagista, ha treballat a París, Chicago i Nova York i actualment resideix a Catalunya. Ha estat president de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya i el 2013 va representar Catalunya i les Illes Balears a la Biennal de Venècia amb l’obra 25%, comissariada per Jordi Balló. Ha exposat en institucions com el Whitney Museum of American Art a Nova York, Los Angeles Museum of Contemporary Art, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, o el Massachusetts Institute of Technology. Va obtenir el Premi Nacional de Belles Arts de la Generalitat de Catalunya i posteriorment el Premi Nacional d’Arts Visuals per l’exposició retrospectiva Da capo presentada al MACBA. Vinculat al col·lectiu Grup de Treball i membre destacat del moviment d’art conceptual català de començaments dels anys setanta, el seu treball ha explorat les interaccions de l’artista amb el públic, l’espai i el temps, per centrar-se més endavant en la recuperació de la memòria històrica i en la manera d’evidenciar els mecanismes pels quals la política, les institucions de poder, l’Estat i els mitjans d’opinió pública controlen la societat civil.

Antonio Monegal
Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Pompeu Fabra. Actualment coordina el Doctorat en Humanitats i el Grup de Recerca en Literatura Comparada. Doctor per la Harvard University, ha ensenyat a Cornell, Harvard, Princeton i Chicago. És autor de Luis Buñuel de la literatura al cine. Una poética del objeto i En los límites de la diferencia. Poesía e imagen en las vanguardias hispánicas; editor de les obres de García Lorca Viaje a la luna, El público i El sueño de la vida; i coordinador de Literatura y pintura i Política y (po)ética de las imágenes de guerra. Va ser un dels comissaris, juntament amb Francesc Torres i José María Ridao, de l’exposició En guerra al CCCB l’any 2004 i investigador principal del projecte «El discurs de la guerra a la literatura i les arts visuals». De 2009 a 2013 va ser vicepresident del Consell de Cultura de Barcelona i president del seu Comitè Executiu.

Xavier Antich
Filòsof, professor d’Idees Estètiques a la Universitat de Girona, on també dirigeix el Màster en Comunicació i Crítica. Ha estat director del Programa d’Estudis Independents del MACBA i actualment és president del patronat de la Fundació Antoni Tàpies. Ha estat professor de doctorat a la Universitat de Stanford, a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Les seves investigacions més recents estan centrades en els àmbits de l’estètica i l’art contemporanis, amb especial atenció a les teories sorgides en el marc posterior a 1967 i a les pràctiques artístiques dels darrers quaranta anys. És autor, entre d’altres, dels llibres El rostre de l’altre. Passeig filosòfic per l’obra d’Emmanuel Lévinas (Eliseu Climent Editor, 1993) i Antoni Tàpies. Certeses sentides (Museu Nacional de Cracòvia i Institut Cervantes, 2000), i editor del volum Antoni Tàpies. En blanc i negre. Assaigs 1955-2003 (Galàxia Gutenberg-Círculo de Lectores, 2008).

Amb el suport de:
Illy

Programa

DIJOUS 18 DE FEBRER DE 2016, 19 h
Lloc: Auditori Meier

Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #63. Francesc Torres
19.06.2007