al

Estenem un vel sobre el sentit visual. Toquem el museu de la nostra quotidianitat.

Obrim parts amorfes del que és recognoscible. Palpant primer, reconstruint i reconeixent després. La fisiologia d’allò sintètic que passa per la pell. Seria fàcil admetre un domini general i estès de la dimensió visual. Estem constantment envoltats d’objectes i éssers que acostumem a reconèixer d’una manera immediata. Ens pensem que tenim una imatge gràfica de nosaltres mateixos o de les coses, però potser no arribem a aguditzar cap altre sentit que no sigui el de la vista per reconèixer i processar. Textura i, per tant, sensació es troben en un segon pla. Com se sent això que veiem. Si el tacte fos el primer canal de percepció, això tan recognoscible potser es tornaria amorf i adquiriria múltiples versions. En aquesta presa de contacte, les dues superfícies intercanvien informació; i aquesta informació pot diferir i transformar-se en una altra versió del que aparenta a priori. Les dues parts s’afecten mútuament. Espai–cos–objecte–superfície–pell–textura–moviment.

Agafem diversos camins per captar, processar i traduir estímuls des de diversos òrgans de percepció. Toquem allò que no veiem, movem el que veiem, traduïm, sentim i imaginem aquesta informació impactant en el nostre cos i en l’espai. Practiquem la deriva de l’aparença.

BIOGRAFIA
Amaranta Velarde treballa en l’àmbit de les arts escèniques com a ballarina i coreògrafa. La seva obra gira entorn de la intersecció entre el que està produït artificialment i determinat culturalment i el que sembla espontani, desinhibit i involuntari.

Es gradua a CODARTS (Universitat de Dansa de Rotterdam) el 2004 i des d’aleshores treballa intensament amb el coreògraf Bruno Listopad com a ballarina i assistent en nombroses produccions, instal·lacions i investigacions presentades en festivals com Cadance, Spring Festival Utrecht i Something Raw. El 2011 es trasllada a Barcelona, on comença a desenvolupar projectes coreogràfics propis: Lo Natural –presentat a Escena Poblenou, Alt Vigo, MUSAC de Lleó i Respirations a París– i Cap a una estètica de la bona voluntat –presentat a la Secció Irregular del Mercat de les Flors, In Situ Arts Santa Mónica i Festival Grec. A Barcelona treballa amb creadors com Pere Faura, Cris Blanco, el Conde de Torrefiel i Diana Gadish, i ha format part del col·lectiu ARTAS de La Poderosa (2013-2016).

Actualment desenvolupa el seu últim treball, Mix-en-scène, en col·laboració amb l’artista visual Alba Corral. Es tracta d’una experiència acústica, coreogràfica i visual on s’integra la figura del dj-ballarí i que experimenta amb la cronologia i la superposició d’estils i de principis artístics.

Amaranta Velarde. 3a sessió P2P d'igual a igual

Programa

DIMECRES 28 DE FEBRER I 7 DE MARÇ, DE 18 A 20.30 h
Lloc:
Auditori Convent
educacio [at] macba [dot] cat
Tel. 93 412 14 13