Foto: Cloe Masotta
Activitat

XIX-XX-XXI. Avantguardistes-modernes-contemporànies

Curs per a professorat a càrrec de Víctor Ramírez i Lior Zalis
Foto: Cloe Masotta

Tant si en diem avantguardistes com modernes o contemporànies, les artistes que centren aquest curs s’estan armant, en definitiva, d’un conjunt d’eines creatives per pensar la història de les últimes dècades i per pensar-nos. A través d’un conjunt de tàctiques extretes de les col·leccions del MACBA, del Museu Nacional d’Art de Catalunya i de la Fundació Joan Miró, proposarem assumir les obres d’art com a dispositius per a la contextualització crítica, tant dels espais que ocupem, com de les problemàtiques que ens sacsegen.

Curs impartit per Víctor Ramírez i Lior Zalis, investigadors.

Experimentarem amb les col·leccions, replantejant l’experiència pedagògica al museu. En cada sessió s’hi presentaran algunes de les principals línies de treball que han marcat les arts des del segle XIX fins avui, alhora que les exercitarem, les posarem a prova i les celebrarem mitjançant diverses propostes dinamitzades. L’objectiu és que, al final del curs, es fabriqui un kit de supervivència amb múltiples eines relacionades amb els eixos temàtics plantejats. Ens perdrem entre les derives encetades per artistes vinculats al Maig del 68 i altres experiències de carrer i de guerrilla de les dècades següents; observarem com alguns elements de la iconografia judeocristiana poden ser útils per abordar problemàtiques identitàries actuals com l’experiència de la sida/VIH; traurem de l’armari un seguit de figures esmunyedisses del segle XIX com Colette o Ismael Smith, i teixirem una constel·lació política de l’obra de Joan Miró i el seu context.

Entre sessions que barregen la teoria amb les vivències, ens acompanyaran com a motor tot un conjunt d’inquietuds: com moure’ns en un territori amb el museu, al costat de les seves obres, les seves pulsions, vibracions, ritmes, sístoles i diàstoles? Com moure’ns des del museu, amb les seves memòries i les dinàmiques que genera en el seu voltant? Com moure’ns malgrat el museu, en contra d’ell, redireccionant-lo, desplaçant-lo, travessant-lo?

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
9 de febrer 2019 – 9 de març 2019
horari
11 h
títol
XIX-XX-XXI. Avantguardistes-modernes-contemporànies
programa
0 activitats