Dibuix alçat d'una part de la plaça dels Àngels
Activitat
Del 27 de juny al 9 de juliol de 2022

WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín

Taller amb Arquitectxs de Cabecera
Programa que inclou conferències gratuïtes obertes al públic
en curs

En aquest taller, Arquitectxs de Cabecera proposa treballar en el marc de l’entorn del MACBA, un museu en plena reflexió sobre com obrir-se i interactuar amb l’entorn físic, social i veïnal, amb la necessitat de formular propostes procedents tant de les Administracions com de la ciutadania, de l’acadèmia i del mateix museu.

Ens centrarem en l’espai exterior del museu, amb una urbanització dura i poc apta perquè l’espai esdevingui un lloc de relació i activitats veïnals. Considerem que a través d’estratègies de “mobiliari” tàctic fet de materials reciclats es creen les condiciones idònies que ens permeten plantejar accions a l’escala de l’espai, però que, alhora, conviden a reflexionar sobre com equipar per a l’activitat cívica espais compromesos per usos temporals i com a l’espai públic es poden fer presents objectes i artefactes l’escala dels quals també permeti pensar-los per a l’habitatge i des d’aquest.

Al barri del Raval es fan presents moltes de les característiques i els reptes de les “ciutats històriques contemporànies”. D’una banda, teixits urbans heretats de la història caracteritzats per una gran intensitat i diversitat d’usos, i una alta densitat poblacional amb relativament pocs espais públics, aquests de petita escala i freqüentment condicionats per una diversitat d’usos i demandes que és tot un repte fer compatibles en l’espai i el temps. D’altra banda, als cascos urbans històrics té lloc la convivència, de vegades tensa, entre la centralitat i el visitant, i allò local i el veïnatge, que sovint s’ha de “resoldre” a l’espai públic, que no ha de perdre mai de vista que és l’extensió natural —i necessària— dels habitatges del voltant.

Meterse en un jardín és un workshop intens que es planteja des de la comprensió d’aquestes tensions i demandes, i des de la possibilitat de dissenyar ocupacions i urbanitzacions reconfigurables i mòbils que habilitin diversos usos en el temps dels espais públics. Quins objectes, i amb quins objectius, ens permeten tornar als carrers, les places o els jardins, i quants d’aquests objectes també han de formar part d’allò domèstic. El debat que se’n fa, el disseny i l’execució en materials de fàcil transformació procedents del reciclatge seran l’objecte del workshop, i l’últim dia (9 de juliol de 2022) posaran a prova els dissenys en una acció oberta i compartida amb tots els agents del barri.

Amb aquesta col·laboració, el museu emprèn un projecte a llarg termini per repensar l’espai públic, en diàleg amb les comunitats veïnes i en el marc del projecte d’ampliació del MACBA.

Tutors: Raül Avilla-Royo, Tonet Font, Carlos Hernández, i Joan Martí Morro
Equip AC: Ibon Bilbao, Josep Bohigas, Zaida Muxí i Ignacio Urbistondo
Convidats: Santiago Cirugeda, Curro Claret, Riccarda Cappeller, Omar Avellaneda

Programa de conferències obertes al públic

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Del 27 de juny al 9 de juliol de 2022
horari
De 16:00 h a 20:00 h
preu
Amb inscripció prèvia
títol
WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín
localització
Sala d’exposicions del Convent
participant
Arquitectxs de Cabecera
Arquitectos de Cabecera (AC) és una metodologia que neix com a projecte acadèmic a l’ETSAB. Treballant des de l’habitatge col·lectiu i l’espai públic a la ciutat existent, pretén acostar la figura de l’arquitecte a la ciutadania i atendre’n les necessitats, i demostrar-ne la utilitat per a la societat en plena crisi econòmica i social. Més informació: arquitectosdecabecera.org
llegir-ne més
WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín
1 artistes
programa
0 activitats
vídeos
5 resultats
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín | Zaida Muxí | MACBA – YouTube
WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín | Zaida Muxí | MACBA – YouTube
Programa que inclou conferències gratuïtes obertes al públic. Ponent: Zaida Muxí En aquest taller, Arquitectxs de Cabecera proposa treballar en el marc de l’…
llista de reproducció
01:07:57
WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín | Zaida Muxí | MACBA – YouTube
02:14:39
WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín | Santiago Cirugeda i Curro Claret | MACBA – YouTube
01:50:44
WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín | Josep Bohigas i Oscar Osuna | MACBA – YouTube
01:41:30
WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín | Ibon Bilbao | MACBA – YouTube
01:50:16
WAC22: RAVAL_Meterse en un jardín | Omar Avellaneda i Leonardo Velazques | MACBA – YouTube