La Flor. Foto: Elsa Mateu
Activitat

Veganisme popular, performativitats fagocitadores i transformació social

Autogestió porca
Taller a càrrec de Anabela Moreira dos Santos i Sandra Pereira da Rocha
en curs
La Flor. Foto: Elsa Mateu

Una xerrada-taller culinària des de perspectives transfeministes i antiespecistes. El «menjar» ocupa un lloc central en la producció de cossos que (no) importen; els seus significats són fluids, múltiples i contradictoris, en contestació contínua. «Cuinar» i «menjar» poden entendre’s com a actes performatius que podran replicar la lògica de la jerarquització, la regulació i el control de les vides (humanes i no humanes), els esquemes de sacrifici i la «des-realització de l’Altre». Tanmateix, també contenen possibilitats de subversió que contribueixen al sorgiment de noves economies de reconeixement, a l’enfortiment de relacionalitats interdependents i agenciades entre corporalitats vivents, així com a la construcció d’una «política d’allò comú».

Com és que el «veganisme popular» permet (re)pensar el lloc del «menjar» en la producció de subjectivitats encarnades i desestabilitzar-ne els significats? Com pot contribuir a resignificar els actes de «cuinar» i «menjar»? Com pot constituir un pol multiplicador de performativitats fagocitadores que resisteixen les normes cisheteropatriarcals, els règims d’expropiació capitalista i colonial, i la violència especista?

En aquesta xerrada-taller culinària proposem: a) una breu anàlisi de com el «menjar», «cuinar» i «menjar» s’han associat històricament al gènere, la sexualitat, la classe, la racialitat i els marcadors d’espècie en el context occidental, fent-ho en diàleg amb les teoritzacions sobre la desmaterialització dels cossos; b) la creació d’un espai per compartir, experimentar i coaprendre sobre el «veganisme popular», a través de la preparació i fagocitació d’aliments que busquen posar la cura de la vida al centre.

Anabela Moreira dos Santos és activista transfeminista i antiespecista. Forma part del centre social autogestionat A Gralha (Porto, PT) i del col·lectiu polític Rata Dentata (PT). Li agrada la investigació com a eina de resistència i transformació. Desencantada amb l’estructura jeràrquica i elitista de l’acadèmia, el seu interès actual és fer investigació autònoma i des de / amb / per a la comunitat.

Sandra Pereira da Rocha, bollx no binarix, és activista transfeminista i ecologista anticapitalista. Forma part del centre social autogestionat A Gralha (Porto, PT) i del col·lectiu Rata Dentata (PT). Cuinera autodidacta, va començar a cuinar als 12 anys per imposició del gènere i de la crueltat laboral del capitalisme (la seva mare arribava molt tard de la fàbrica i la família havia de menjar). En el seu camí activista ha tingut l’oportunitat de convertir una imposició en un plaer en trobar en la cuina una eina de resistència.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
12 de febrer 2020 – 14 de febrer 2020
horari
De 17 a 21 h
títol
Veganisme popular, performativitats fagocitadores i transformació social
preu
Gratuït amb inscripció prèvia
programa
1 activitats
12
FEB