Ultraficción nr. 2 / Los buenos modales
Activitat
Dilluns 26 i dimarts 27 de juliol de 2021

Ultraficción nr. 2 / Los buenos modales. El Conde de Torrefiel

Grec 2021. Festival de Barcelona
Ultraficción nr. 2 / Los buenos modales. El Conde de Torrefiel.  © Olga Fedorova.

Un avançament de la pròxima peça, que s’estrena el 2022, d’un col·lectiu amb una proposta radicalment innovadora que trenca en les seves creacions la relació entre el text i les imatges plàstiques generades en escena.

En aquesta recerca, El Conde de Torrefiel parteix de la hipòtesi que l’art del nostre temps ha experimentat una colonització sistemàtica del seu territori semàntic per part de les categories d’allò que és real. Cada vegada més, la ficció és un aliment produït, precuinat i consumit a gran escala i de manera constant. I no es produeix només des del camp de l’art. La creació artística sembla haver estat alliberada de la necessitat de produir ficcions i s’enfronta a dues possibilitats: documentar els mecanismes de la ficció o bé negar-la. Aquest projecte vol activar una especulació, fer un salt amb possible caiguda mortal en les aigües amorfes d’una ulterior possibilitat que distingim com a ultraficció.

El projecte Ultraficción s’activa, així, mitjançant les diferents declinacions de les intuïcions amb les quals comencem a treballar. Les ultraficcions són propostes presentades i pensades formalment al llarg d’un any com a cites prèvies a la creació d’un espectacle el títol del qual encara no existeix i que s’estrenarà al maig del 2022. Convertides en actes independents, exhibides en contextos diversos i activant formats artístics diversos, aquestes ultraficcions miren de revelar i il·luminar les esquerdes d’aquest desconcertant mur que se’ns presenta com a realitat. Ultraficción nr. 2 / Los buenos modales consisteix en una peça performativa en què els intèrprets desenvolupen una partitura d’accions i diàlegs en un ambient enrarit creat per l’artificialitat de les paraules i els moviments, que expandeixen i gasifiquen els significats d’allò que es diu i es fa. La raresa que embolcalla la proposta s’activa mitjançant una infraestructura tècnica composta per dispositius de so instal·lats en l’espai i en el cos dels intèrprets: altaveus, altaveus portàtils, micròfons i telèfons mòbils.

Firmen aquesta ultraficció  Pablo Gisbert i Tanya Beyeler, les dues ànimes d’El Conde de Torrefiel. Són autors d’unes narracions fragmentades que parlen del temps i de la societat del segle XXI, sempre d’una manera inusual, combinant, però alhora distanciant, text, moviment i imatges plàstiques. Els vam conèixer el 2010 amb La historia del rey vencido por el aburrimiento i, des d’aleshores, n’hem vist vuit espectacles més, entre els quals una última creació (Los protagonistas, 2020) que ha estat la primera proposta per al públic familiar i juvenil.

Ultraficción nr. 2 / Los buenos modales es representa al MACBA com a part de Creació i Museus, un cicle de propostes escèniques en el qual artistes de disciplines diverses entren en contacte amb els museus i les institucions culturals de Barcelona i interactuen amb les instal·lacions i els fons dels espais en un seguit de muntatges de teatre, dansa, circ o música.

Una producció d’El Conde de Torrefiel i el Grec 2021 Festival de Barcelona. Amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals – Generalitat de Catalunya.

Concepció i creació: El Conde de Torrefiel
Direcció: Tanya Beyeler, Pablo Gisbert
Interpretació: entre 3 i 5 intèrprets
Disseny del so: Rebecca Praga
Direcció i coordinació tècnica: Isaac Torres
Tècnic de so: Uriel Ireland
Producció i administració: Haizea Arrizabalaga
Producció executiva: Cielo Drive SL
Distribució i management en gira: Caravan Productions (Brussel·les)

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Dilluns 26 i dimarts 27 de juliol de 2021
horari
20 h
preu
Preu: 5 € per sessió. Places limitades. Amb inscripció prèvia.
títol
Ultraficción nr. 2 / Los buenos modales. El Conde de Torrefiel
localització
Sala d’exposicions del Convent
programa
0 activitats