Grupo Etcétera, Federico Zukerfeld i Loreto Garín
Activitat

The Museum is Closed

Grupo Etcétera, Federico Zukerfeld i Loreto Garín
en curs
Grupo Etcétera, Federico Zukerfeld i Loreto Garín

The Museum is Closed és un espai de mediació entre agents a partir de l’escolta de propostes amb la voluntat de generar reflexió i diàleg entorn de la pràctica artística.

Format el 1997 a Buenos Aires, Etcétera és un col·lectiu multidisciplinari integrat per artistes provinents de la poesia, el teatre, les arts visuals i la música. Es funda amb la intenció d’apropar l’art a llocs de conflicte social –els carrers– i de traslladar aquests conflictes als espais de producció cultural, incloent-hi els mitjans de comunicació i les institucions d’art. El 1998 ocupen la casa-impremta de l’artista surrealista Juan Andralis (1928-1994), que als anys cinquanta i seixanta havia participat activament en el grup surrealista liderat per Breton a París. Durant els primers anys Etcétera participa, en estreta col·laboració amb el grup de drets humans H.I.J.O.S (Hijos por la Identidad y la Justicia contra el Olvido y el Silencio), en el desenvolupament i la popularització dels escraches, actes de denúncia pública que busquen una forma de justícia social, no dependents de les institucions legals i judicials de l’Estat.

Etcétera desenvolupa accions d’art de carrer, intervencions públiques i performances que són per naturalesa contextuals, efímeres i circumstancials. Formen part de l’escena urbana com a declaració de protesta, de denúncia o senyalització. Per mitjà de la ironia, l’humor negre, la poesia, l’absurd, la confusió i la sorpresa, forgen un nou tipus d’art compromès: lliure de retòrica adotzenada i molt sovint sarcàstic i «incorrecte».

El 2005 Etcétera va intervenir en la fundació del Movimiento Internacional Errorista, una organització internacional que afirma l’error com a filosofia de vida. Avui el grup continua desenvolupant les seves activitats en col·laboració amb altres col·lectius i persones, dins i fora de les institucions d’art, i en el camp educatiu coordina els laboratoris «Errasmus Mundus».

Entre d’altres exposicions internacionals, Etétera ha participat en Ex-Argentina, comissariada pels artistes Alice Creischer i Andreas Siekmann (Museum Ludwig, Colònia, Alemanya, 2004); Creatividad colectiva, comissariada per WHW (Museu Fridericianum, Kassel, Alemanya, 2005); Biennal de Taipei 08, comissariada per Vasif Kortun i Mar Ray Hsu (Taiwan, 2008); Biennal d’Istanbul, comissariada per WHW (Turquia, 2009); 52è Saló d’Octubre de Belgrad, comissariat per Galit Eilat i Alenka Gregoric (Sèrbia, 2011); dOCUMENTA13 en la plataforma «and, and, and», coordinada pels artistes René Gabri i Ayreen Anastas (Kassel, Alemanya, 2012); AGORA Biennal d’Atenes (Grècia, 2013); 31ena Biennal de São Paulo, comissariada per Galit Eilat, Charles Esche, Pablo Lafuente, Nuria Enguita i Oren Sagiv (Brasil, 2014); Biennal de Jakarta (Indonèsia, 2015); Stadtkuratorin Hamburg, comissariada per Sophie Goltz (Alemanya, 2015).

El 2013 van guanyar la segona edició del Premi Internacional d’Art Participatiu de Bolonya, Itàlia, i el 2015 van ser reconeguts amb el Premi Príncep Claus d’Holanda.

Els coordinadors actuals de l’arxiu, les activitats i altres iniciatives del són Loreto Garín Guzmán (1977, Valparaíso, Xile) i Federico Zukerfeld (1979, Buenos Aires, Argentina), tots dos cofundadors del col·lectiu (grupo [dot] etcetera [at] gmail [dot] com).
Segueix les sessions anteriors al blog http://themuseumisclosed.tumblr.com/

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
25 d’octubre 2016
títol
The Museum is Closed
programa
0 activitats