Eric La Casa i Arnau Horta. MACBA es viu
Activitat

Tentative d’épuisement (sonore) d’un lieu parisien

Eric La Casa comisariat per Arnau Horta. MACBA es viu
en curs
Eric La Casa i Arnau Horta. MACBA es viu

Aquest any se celebra el vuitantè aniversari del naixement de George Perec (París, 1936). Coincidint amb aquesta efemèride i amb l’exposició Espècies d’espais, Arnau Horta, conjuntament amb Eric La Casa, proposa la realització d’un projecte sonor inspirat en l’obra de Perec Tentative d’épuisement d’un lieu parisien (Temptativa d’esgotament d’un lloc parisenc).

En aquest llibre de poc més de seixanta pàgines, l’autor hi descriu algunes de les coses que va observar i anotar en el transcurs de tres dies del mes d’octubre de 1974 des de diversos punts de la plaça Saint-Sulpice de París. L’objectiu d’aquest exercici, explica Perec, era descriure «tot allò que generalment no es percep, allò de què no solem adonar-nos, que no té importància: el que passa quan no passa res; només el pas del temps, de la gent, dels cotxes i dels núvols». El llibre de Perec és un inventari de colors, de símbols, de números, de lletres… Un registre de les repeticions i les variacions de diverses accions quotidianes com l’arribada d’autobusos o l’anar i venir de persones i coloms. També és un recull d’observacions sobre la meteorologia canviant i de pensaments fugaços. Coses aparentment banals i de caràcter efímer que, sense el testimoni de Perec, no haurien deixat cap tipus de rastre ni record; petits esdeveniments que s’haurien perdut per sempre en el temps. Podria semblar que l’inventari de Perec és arbitrari i que no té cap interès, però la crònica del que va veure a la plaça Saint-Sulpice és tan meticulosa, tan selectiva, tan… obsessiva, que, efectivament, sembla suggerir allò que anuncia el seu títol: una sincera temptativa d’esgotament d’un lloc parisenc.

Igual que el llibre en què s’inspira, aquest projecte sonor té un caràcter forçosament «temptatiu». L’objectiu és repetir d’una altra manera el particular exercici d’etnografia urbana (fenomenològica i impressionista, podríem afegir) de Perec. Substituint el bolígraf i el bloc de notes per un micròfon i un sistema d’enregistrament sonor, es volen fer aparèixer els ritmes ocults en la repetició i la variació de les accions i els esdeveniments quotidians. D’altra banda, es vol posar de manifest una proximitat entre la pràctica literària i la creació sonora a partir d’una reconsideració de què vol dir escoltar. I és que l’escolta no és, com podria semblar, una activitat passiva, sinó que sempre implica, d’alguna manera, una forma d’escriptura. Però, com es pot traslladar (transposar, traduir, replicar…) l’exercici de Perec a l’àmbit de l’enregistrament sonor? Com es pot passar d’un testimoni ocular a un altre d’auditiu? En primer lloc, caldrà deixar de pensar en un paisatge sonor conceptualment equivalent a la noció visual de panorama i desenvolupar uns protocols que serveixin de guia per a una escolta selectiva, inscrita en el lloc des del qual s’escolta. Amb el material obtingut es crearà una instal·lació sonora multicanal concebuda específicament per a l’atri del MACBA. Aquests sons s’organitzaran a partir d’una reescriptura basada en els «protocols d’escolta» esmentats i en les impressions de l’artista durant el seu «treball de camp».

Eric La Casa (Tours, França, 1968) treballa en l’àmbit de la creació sonora des de principis dels anys noranta a través de l’enregistrament, la producció discogràfica, la instal·lació, l’obra radiofònica i diversos tipus de publicacions escrites. Amb les seves obres, Eric La Casa realitza una interessant aproximació crítica a la pràctica del paisatgisme sonor, interrogant les nostres modalitats i règims d’escolta. Darrerament, ha examinat la dimensió sonora de l’espai públic i dels llocs en els quals transcorre la nostra vida privada i domèstica en el marc del projecte Habiter, així com la relació entre l’espera i l’escolta a L’attente.

Arnau Horta (Barcelona, 1977) treballa com a comissari independent, periodista i investigador en l’àmbit de la creació sonora contemporània. Ha realitzat diversos projectes per al MACBA, el festival Sónar, Caixafòrum, CosmoCaixa, la Filmoteca de Catalunya, el festival de filosofia Barcelona Pensa o La Casa Encendida, entre d’altres centres i iniciatives culturals. Actualment prepara el seu projecte de doctorat en filosofia amb una tesi sobre l’obra de l’artista sonor Alvin Lucier I Am Sitting in a Room. Com a professor i divulgador ha col·laborat amb la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, l’IED, ESDi, ZZZINC o el festival Loop. És també col·laborador dels suplements Cultura/s (La Vanguardia) i Babelia (El País).

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
23 d’abril 2016
títol
Tentative d’épuisement (sonore) d’un lieu parisien
dates
23 d’abril 2016
títol
Tentative d’épuisement (sonore) d’un lieu parisien
programa
0 activitats
vídeos
1 resultats
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
Tentative d’épuisement (sonore) d’un lieu parisien – YouTube
Tentative d’épuisement (sonore) d’un lieu parisien – YouTube
Aquest any se celebra el vuitantè aniversari del naixement de George Perec (París, 1936). Coincidint amb aquesta efemèride i amb l’exposició "Espècies d’espa…