Carabasses a Horta l’Africà. © Keita Mady

Activitat
Dissabte 8 de novembre de 2025

Sopa de llenties gaziana, inspirada en Shorabit adas

Les sopes d’aquí i d’allà. Festival Raval(s)

La Cuina del MACBA

Carabasses a Horta l’Africà. © Keita Mady

La Cuina del MACBA participa en una nova edició del Festival de Cultura Raval(s), que cada any impulsa la Fundació Tot Raval en col·laboració amb diverses entitats del barri. 

El grup de La Cuina se suma a la XI Festa de les Sopes d’Aquí i d’Allà, organitzada per l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona. Des de 2020, el grup participa en aquesta jornada col·lectiva amb una recepta palestina. 

Per a aquesta edició prepararem una sopa de llenties amb carabassa –aprofitant que el nostre pagès de confiança, en Keita Mady, en té de sobres–, juntament amb altres verdures de proximitat i de temporada. 

La violència, l’ocupació, l’apartheid i el colonialisme continuen latents a Palestina. Per això tornem a apostar per una recepta del llibre Las cocinas de Gaza. Un viaje culinario por Palestina (Edicions de l’Orient i del Mediterrani), de Laila El-Haddad i Maggie Schmitt, autores convidades a una de les nostres sessions de La Cuina Oberta el 2022. 

Aprofitem, també, per honorar el premiat assaig personal amb receptes de la Laila, A Cuisine Under Siege (Una cuina sota setge), i felicitar la seva autora. 

La Cuina és un espai compromès amb una gastronomia de proximitat, contextualitzada en la crisi ecosocial actual. En aquesta ocasió, comprarem carabasses d’Horta l’Africà, projecte que en Keita Mady va iniciar fa més de quinze anys al Parc Agrari del Baix Llobregat. 

Us hi esperem per tastar aquesta recepta, juntament amb la deliciosa diversitat de sopes de les nostres companyes d’esdeveniment. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Dissabte 8 de novembre de 2025
horari
De 13:00 a 16:00 h
preu
Gratuït. Sense inscripció previa
títol
Sopa de llenties gaziana, inspirada en Shorabit adas
localització
Rambla del Raval
dates
Dissabte 8 de novembre de 2025
títol
Sopa de llenties gaziana, inspirada en Shorabit adas
horari
De 13:00 a 16:00 h
localització
Rambla del Raval
preu
Gratuït. Sense inscripció previa

participant

Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el grafit, la geografia radical, l’etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està interessada en la convivència d’espais radicals on les persones es constel·len en les recerques, les tècniques, els sabers locals i globals, antics i emergents, mantenint-se en un ecosistema generós i enriquidor, on a taula dominin el goig, l’intercanvi i l’harmonia. Dirigeix La Cuina del MACBA des dels inicis, el novembre del 2018.
llegir-ne més
artistes
1 artistes
Recepta
Recepta
Sopa de llenties gaziana Ingredients per a 3-4 racions:
  • 1 tassa de llenties vermelles o altres llenties adequades (rentades)
  • 2 cullerades d’oli d’oliva 
  • 1 ceba mitjana (picada) 
  • 4 grans d’all (picats)
  • 2 tiges d’api (tallades)
  • ¾ de tassa de pastanaga (picada)
  • ¾ de tassa de polpa de carabassa
  • 2 l de brou vegetal o de pollastre
  • 1 culleradeta de comí (o al gust)
  • 1 culleradeta de sal (o al gust)
  • 2 cullerades de julivert picat (per guarnir)
  • ½ culleradeta de pebre vermell (opcional)
Elaboració 
  • 01
    En una cassola gran, escalfa l’oli d’oliva i sofregeix-hi la ceba picada fins que comenci a daurar-se lleugerament (uns 5 minuts).
  • 02
    Afegeix-hi l’all i remena-ho un parell de minuts més. 
  • 03
    Incorpora-hi l’api, la pastanaga i la carbassa, i remena-ho uns 5 minuts perquè els sabors s’integrin.
  • 04
    Afegeix-hi les llenties rentades i el brou. Porta-ho a ebullició; després, redueix el foc i deixa-ho coure, parcialment tapat, uns 30 minuts o fins que les llenties i les verdures estiguin tendres.
  • 05
    Ajusta la sal i el comí al gust. 
  • 06
    Serveix la sopa ben calenta, guarnida amb el julivert picat i un polsim de pebre vermell si vols donar-hi color. 
  • Pots acompanyar-la amb pa pla (pita) o amb pa torrat tallat a trossets per tirar a dins. 
Notes i suggeriments 
Pots fer una varietat vegana d’aquesta sopa utilitzant brou vegetal i evitant productes d’origen animal. 

La versió tradicional, a Gaza, s’elabora amb els ingredients disponibles: carabassa, verdures sobrants i, sovint, boletes de massa (dumplings). En aquesta ocasió hem decidit cuinar-la sense boletes

Si no tens carabassa, pots substituir-la per carabassó o una altra verdura de polpa ferma

Per a una versió més picant o amb més intensitat, afegeix-hi una mica de xili en pols o pebre vermell picant

Organitza

contacte

també et pot interessar