Fusta tratada per l'activitat Sistematurgia a quatre potes
Activitat
Dissabte, 29 de gener del 2022

Sistematurgia d’A quatre potes

A càrrec de nyamnyam i Pedro Pineda
en curs
Nyamnyam & Pedro Pineda, “A quatre potes”, 2021. Taller en TMDC. Cortesia dels artistes.

La proposta de nyamnyam i Pedro Pineda per l’exposició Apunts per a un incendi dels ulls és una nova iteració i una genealogia d’A quatre potes (en procés des de 2014), un projecte basat en el principi que, per compartir un àpat o mantenir una discussió, abans cal haver construït una taula per seure.

Sistematurgia proposa una obertura al públic d’aquest procés a través d’una trobada al voltant del projecte A quatre potes, sobre gestió forestal, el disseny com a eina de recerca i els límits del museu. Acompanyaran a nyamnyam i Pedro Pineda, Lídia Guitart, enginyera forestal; Curro Claret, dissenyador industrial; Ingrid Guardiola, assagista, investigadora cultural i directora de Bòlit, Centri d’Art Contemporani; Latitudes i Hiuwai Chu, equip curatorial de l’exposició; i un grup de treballadors del MACBA, que abans i durant l’exposició han estat partícips dels tallers de codiseny i creació col·laborativa de la instal·lació de A quatre potes, que va començar per l’adquisició de diversos troncs d’arbre procedents d’una iniciativa de sostenibilitat forestal del massís del Montnegre.

Curro Claret. Va estudiar a Elisava i al Central Saint Martins College of Art and Design. És dissenyador industrial freelance des de fa més de vint anys. Ha treballat simultàniament per a empreses (Camper, BD Barcelona, Metalarte, Zicla, Mahou…), institucions, fundacions i ONG (Arrels Fundació, Fundació Tot Raval, Fundación San Martín de Porres, We Are Water Foundation…) duent-hi a terme projectes d’il·luminació, mobiliari, producte, comissariat, instal·lacions, serveis… En paral·lel, desenvolupa puntualment una activitat docent. Unir i relacionar aquestes realitats tan diferents és un dels seus principals interessos.

Ingrid Guardiola. És doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, professora de la Universitat de Girona, assagista, realitzadora audiovisual i investigadora cultural. Des del maig del 2021 és la directora del Bòlit – Centre d’Art Contemporani de Girona. El seu treball indaga en les relacions socioculturals que s’estableixen entre la cultura, la tecnologia i la societat, i incideix en qüestions com la desigualtat o el gènere.

Lídia Guitart. És enginyera de forests i llicenciada en ciències ambientals, i té més de 10 anys d’experiència en el sector forestal, en el qual ha realitzat des de gestió integral de finques fins a projectes d’innovació de temàtica diversa (silvicultura, bioeconomia, etc.). Actualment treballa a l’Associació de propietaris del Montnegre i el Corredor, on la seva tasca se centra en el desenvolupament de projectes per a la millora ecològica i econòmica dels boscos del massís a través de la gestió forestal. Singularwood és un d’aquests projectes, basat en la posada en valor de peces de fusta local de qualitat i característiques especials per a ebenisteria, artesania, etc., i del qual parlarem en aquesta conversa.

Saber més de nyamnyam i Pedro Pineda

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Dissabte, 29 de gener del 2022
horari
11:00 h
preu
Preu: Gratuït. Amb inscripció prèvia. Places limitades.
títol
Sistematurgia d’A quatre potes
localització
Sales del museu
participant
nyamnyam (Col·lectiu d’artistes)
nyamnyam és un col·lectiu artístic i potència col·laborativa centrada en els modes de treball per damunt i més enllà de la realització d’obres creant context i processos abans de (o en lloc de) producció o presentació. Aprofitant el bagatge dels seus fundadors en la música, la dansa i el teatre (Ariadna Rodríguez) i la cinematografia i les arts visuals (Iñaki Álvarez), nyamnyam va llançar una sèrie d’esdeveniments a Barcelona per a artistes amb pràctiques en comú, a més de gestionar tallers sobre sobirania alimentària. Des d’aleshores, nyamnyam ha fermentat fins a esdevenir una pràctica interdisciplinària d’ampli espectre i una parainstitució activa en arts visuals, disseny social, suport comunitari, comissariat, educació experimental, arts vives i acollida. Des de 2019 té seu pròpia a Mas nyamnyam, al poble de Mieres (Girona). El projecte A quatre potes (2014-actualitat), desenvolupat juntament amb el dissenyador Pedro Pineda, parteix de la premissa que per compartir un àpat o mantenir una discussió, abans cal construir una taula a la qual seure. Després deriva cap a solucions de codisseny i fabricació col·lectiva de mobiliari, una experiència que alhora crea la seva pròpia escenografia per al coneixement participatiu i l’aprenentatge sobre les dinàmiques de materials locals, allò comú i l’accés a eines. nyamnyam va ser fundat el 2012 per Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez. El 2021, la seva instal·lació performativa 8.000 años después i la seva peça escenogràfica Siempre siempre, amb Carme Torrent, es van presentar a l’ICl–CCN (Montpeller), La Caldera (Barcelona) i el Festival Sismògraf (Olot). El 2020 i el 2021 van dissenyar programes educatius per al DAS Theater (Amsterdam), el Teatre l’Artesà (el Prat de Llobregat) i l’Institut Valencià d’Art Modern. Són cocuradors de les edicions de 2021 i 2022 del Sâlmon Festival de Barcelona, centrat en les arts performatives. nyamnyam.net
conèixer l’artista
Sistematurgia d’A quatre potes
1 artistes
programa
0 activitats