Albert Serra
Activitat
Dilluns 18 de maig de 2020

Albert Serra “Singularity”

Pantalla oberta. Obres de la Col·lecció MACBA
Dia Internacional dels Museus
en curs
Albert Serra Singularity, 2015

L’obra Singularity, del cineasta Albert Serra, va estrenar el cicle Pantalla oberta. Vídeos de la Col·lecció MACBA. En aquesta obra presentada al pavelló català de la Biennal de Venècia del 2015, Albert Serra va generar una projecció d’una gran complexitat temàtica i formal que el visitant recorria segons el seu propi criteri. Un viatge visual de llarga durada que, a través dels entorns foscos de la mineria i la prostitució, aborda la noció de «singularitat». Un terme procedent de la matemàtica que, en mans del cineasta, li serveix per repensar la relació contemporània dels humans amb les màquines i la mateixa idea de civilització. Com en el cinema de Serra, a la manca d’un relat tancat i la lentitud de les escenes cal sumar-hi la bellesa atmosfèrica de les imatges, la ironia i l’element misteri.

En aquesta primera presentació de l’obra al MACBA, es publicarà la introducció o «la primera pantalla», com diu el mateix artista, acompanyada dels comentaris del cineasta enregistrats per a aquesta ocasió.

dates
Dilluns 18 de maig de 2020
títol
Albert Serra “Singularity”
dates
Dilluns 18 de maig de 2020
títol
Albert Serra “Singularity”
participant
Albert Serra
Banyoles
1975
Format en Filologia Hispànica, Teoria de Literatura Comparada i Història de l’Art, el cineasta Albert Serra ha presentat les seves pel·lícules en museus i en contextos cinematogràfics. Allunyat dels circuïts més convencionals, és un dels autors referents en el cinema d’autor europeu contemporani. Amb un llenguatge que defuig tots els gèneres, Serra practica un cinema d’assaig que sovint beu de personatges històrics com Lluís XIV, literaris com Don Quixot o llegendaris com els Tres Reis Mags d’Orient. Acostuma a treballar amb actors no professionals, sense un guió i un text tancats, i deixant que el mateix esdevenir de les situacions creades pels actors condueixi les escenes, que després reelabora en un llarg i laboriós procés de muntatge. Més a prop de la performance que no del cinema, les seves pel·lícules tenen una gran complexitat formal. Amb una acusada dilatació del temps i una gran lentitud, hi prima el misteri, l’ambigüitat, la bellesa de les imatges i un cert barroquisme. Les seves pel·lícules s’han pogut veure en reconeguts festivals internacionals com Cannes (2006 i 2008), Toronto (2016), Locarno (2013), on va rebre el premi al millor film, o Marsella (2018), on també va ser premiat per la millor pel·lícula. Institucions com Arts Santa Mònica de Barcelona (2010), Centre Pompidou de París (2013), Cinematek de Brussel·les (2013) o Tate Modern de Londres (2015) li han dedicat retrospectives. Ha participat en destacats esdeveniments internacionals d’art com la documenta de Kassel (2012) o la Biennal de Venècia (2015), on va representar Catalunya. La seva obra es troba en col·leccions com el MoMA de Nova York o el MACBA de Barcelona.
llegir-ne més
Albert Serra “Singularity”
1 artistes
programa
2 activitats
Albert Serra
Pantalla oberta
activitat
2020-07-30
vídeos
1 resultats
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
Albert Serra ens presenta "Singularity" – YouTube
Albert Serra ens presenta "Singularity" – YouTube
L’obra "Singularity", del cineasta Albert Serra, estrenarà el cicle «Pantalla oberta. Vídeos de la Col·lecció MACBA».https://www.macba.cat/ca/exposicions-act…