Hans Hemmert
Activitat

Petites històries del cinema. Les regles del joc

en curs
Hans Hemmert "Linda and the Funky Boys Shame on You", 1998

Programa de cinema per a nens i nenes

Al llarg de quatre sessions, Les regles del joc s’acosta al món dels nens des de la perspectiva d’allò lúdic, del divertiment, del joc i de l’aprenentatge de les seves regles com una manera de percebre la realitat i de formar-ne part. El programa pretén despertar i revifar, tant en nens com en adults, el plaer de percebre el món i de recrear-se amb imatges que ofereixen una lectura diferent de la quotidianitat.

Des de les avantguardes cinematogràfiques fins als clàssics del videoart, les obres incloses en el programa presenten un ampli ventall visual, que també comprèn treballs recents. Així es crea un diàleg entre gèneres i formats, i entre clàssics i contemporanis.
Les peces seleccionades no sols tenen com a protagonistes els nens, sinó que els artistes també hi reflexionen sobre la seva materni tat/paternitat, sobre la seva pròpia infantesa o se serveixen del joc com a estratègia artística i actitud vital.

La primera sessió, I tu què veus?, analitza amb una mirada crítica i poètica els anys d’aprenentatge escolar, d’acumulació de coneixements i d’interiorització de valors socials i ètics, amb obres que reflexionen sobre la formació de la sensibilitat cinematogràfica i visual. La sessió Zona de jocs es correspon metafòricament amb l’esbarjo, que interromp les classes i proposa un altre nivell de relació amb el món: és el moment de la creació
d’altres escenaris i d’inversió de les regles.

L’aspecte lúdic de les obres remet a aquesta via d’aprenentatge i de descoberta de l’entorn, ja sigui a través del sentit de l’humor o de posicions més contemplatives. La tercera i la quarta sessió se centren en el context familiar, en l’àmbit privat, en la relació entre pares/mares i fills/filles i en la importància de la transmissió de valors, emocions, models de comportament. Pares, mares, acció! reflexiona sobre els marges de llibertat i de protecció que delimiten les relacions entre pares i fills, en peces en les quals els artistes incorporen els seus fills i la vida familiar a la seva producció creativa i mostren com la influeix aquesta mirada a través dels nens i sobre els nens. Aquest és també el tema principal de l’última sessió, dedicada a l’artista israelià Guy Ben-Ner (Pirates a la cuina, joc de bales al passadís), en què clàssics de la literatura (Moby Dick) i del cinema (L’enfant sauvage, Truffaut) són recreats a la casa familiar amb objectes quotidians, creant un Vincle entre formació, educació, joc i art que uneix l’artista amb els seus dos fills.

Programa de Maria Morata
Assessora: Carolina López Caballero

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
3 d’octubre 2009 – 24 d’octubre 2009
preu
Entrada gratuïta. Auditori MACBA. Capacitat limitada. Activitat familiar
títol
Petites històries del cinema. Les regles del joc
programa
0 activitats