Rodatge de
Activitat

Peter Watkins

Rodatge de "La Commune" de Peter Watkins, 2001

Cicle de cinema

El cineasta britànic Peter Watkins (Norbiton, Regne Unit, 1935) és l’objecte d’una retrospectiva que revisa la seva contribució a la cinematografia contemporània i, en particular, la seva condició de pioner del docudrama i del fals documental. Actiu des dels anys cinquanta fins a final dels noranta al cinema i a la televisió, Watkins ha mostrat una preocupació constant per repensar el paper del públic i per alliberar-lo de les estructures autoritàries d’allò que anomena «monoforma», és a dir, el suprasistema que els mitjans formen al voltant de la realitat social. Aquesta preocupació s’ha concretat en recreacions de fets històrics protagonitzades per actors no professionals, en transposicions de l’estil visual del periodisme televisiu que descobreixen el caràcter mític de la seva suposada objectivitat, o en ficcions futuristes –recerques estilístiques adreçades sempre a suscitar la implicació del públic en assumptes crucials per al futur de la humanitat, com la guerra, la llibertat de consciència o la persistència de les desigualtats socials–. Així, la preocupació pedagògica és central en la seva trajectòria, tant en projectes pensats específicament per al seu ús a les aules –com els episodis de The Journey (1983-1985)– com en la concepció del procés de rodatge mateix com a experiència d’aprenentatge col·lectiu –per exemple, en el cas de The Freethinker (1992-1994)– o en la seva lluita per convertir les projeccions de les seves pel·lícules en ocasions per al debat públic. En última instància, Peter Watkins vol subvertir el paper del cinema i la televisió com a garants de l’ordre establert, convertint-los en instruments de revolta. El cicle ha estat comissariat per l’artista lituà Deimantas Narkevicius, que ja va entrevistar Watkins per a la seva peça The Role of a Lifetime (2003), integrada en la Col·lecció MACBA i inclosa a la darrera presentació de la Col·lecció, Temps com a matèria (2009).

Vaig tenir molta sort de conèixer i conversar amb Peter Watkins, un dels cineastes més brillants de tots els temps (i no exagero). És un director que, com a mínim en la meva opinió, va alterar la percepció mateixa de l’art del cinema, del cinema entès –inevitablement– com una certa activitat social. Un cinema creat de manera col·lectiva per individus compromesos i sensibilitzats que són conscients de la motivació política de la seva obra.

El cinema de Peter Watkins és ple d’objectius humanistes. Com a director, aborda les accions de les persones –no necessàriament professionals– en totes les fases de creació d’una pel·lícula; en alliberar la seva creativitat, inspira un canvi a les seves consciències mentre es manté emfàticament subjectiu. Aquesta recurrència constant del procés creatiu no pot deixar indiferent l’observador que contempla allò que el director aconsegueix, i la manera com ho aconsegueix, a cadascuna de les seves pel·lícules, sempre de formes diferents.

Deimantas Narkevicius

El blog “Peter Watkins en el MACBA” (http://blogs.macba.cat/peterwatkins) pretén oferir un espai per comentar les pel·lícules incloses en aquest cicle i aplega alguns textos escrits o actualitzats pel mateix cineasta per a l’ocasió. L’objectiu és recollir la seva invitació a fomentar la participació del públic en un tipus d’activitats (les projeccions de cinema) que normalment es desenvolupen en silenci, però que no hi haurien de desembocar.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
14 d’abril 2010 – 9 de juny 2010
preu
Sessió: 2 eur Abonament de 8 sessions: 12 eur.Amics del MACBA: gratuït Auditori MACBA. Aforament limitat
dates
14 d’abril 2010 – 9 de juny 2010
títol
Peter Watkins
preu
Sessió: 2 eur Abonament de 8 sessions: 12 eur.Amics del MACBA: gratuït Auditori MACBA. Aforament limitat
programa
0 activitats