Itinerari Brossa. Barcelona, 1979. © Colita. Dins Barcelona per Brossa (Itinerari antiturístic)
Activitat

Nit Brossa

Nit de portes obertes
en curs
Itinerari Brossa. Barcelona, 1979. © Colita. Dins Barcelona per Brossa (Itinerari antiturístic)

«L’art m’interessa com a aventura. Quan hi ha una cosa que té unes lleis fixades, em deixa d’interessar. El veig com una aventura oberta.»
Joan Brossa

L’exposició Poesia Brossa revisa l’obra de Joan Brossa a partir d’aquesta premissa essencial. I aquest és també l’esperit amb què us convidem a la Nit Brossa, un recorregut especial pel museu amb tots els sentits.

Una nit per celebrar l’humor, el caràcter lúdic i la voluntat de transgressió que destil·la sempre el treball d’aquest autor inclassificable. Ens endinsarem en el seu univers, des de la lletra escrita fins als poemes visuals, acompanyats de performers que activaran les seves obres a les sales. Una nit poètica en què la intensitat emocional de Maria Arnal i Marcel Bagés, i la màgia del circ ens convidaran a perdre’ns una estona pel sorprenent món brossià.
Des dels primers llibres fins a les últimes indagacions plàstiques, passant pel teatre, la música, el cinema o les arts d’acció, Poesia Brossa presenta l’extensa i diversa producció de Joan Brossa procurant defugir l’immobilisme de les convencions museístiques i subratllant-ne tres aspectes que la singularitzen: l’oralitat, la performativitat i l’antipoesia. També es proposa recuperar un Brossa subaltern, que parla amb aquella veu baixa que reivindicava Cabral de Melo i que no té res a veure amb l’intimisme, sinó amb la condició de classe.

En el recorregut, a través de més de 700 obres, es revisiten les relacions de Brossa amb creadors com Joan Miró, Antoni Tàpies, Pere Portabella, Josep M. Mestres Quadreny o Carles Santos, i es posa en diàleg la seva poesia amb la d’altres artistes de la mateixa constel·lació: Marcel Mariën, Nicanor Parra i Ian Hamilton Finlay.

Consternats per la mort de l’amic Carles Santos. El 12 de desembre, NIT Brossa, el MACBA el recordarà amb la projecció “La tempesta” (2003) i “Visca el piano” (2006).

Maria Arnal (Badalona) i Marcel Bagés (Flix) han protagonitzat una de les revelacions musicals de l’any amb el seu àlbum de debut 45 cerebros y 1 corazón (Fina Estampa, 2017), després de rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Música 2016 pel seu EP Verbena. Les seves composicions es basen en música d’arrels populars rescatada en gravacions de camp, arxius digitalitzats i fonoteques de la península Ibèrica. La paraula i la música s’hi barregen a la perfecció per crear temes de gran intensitat emocional amb els quals actualitzen la tradició de la cançó amb tocs pop i d’electrònica, alhora que recuperen històries que alguns ens volen fer oblidar. Un dels temes del seu disc 45 cerebros y 1 corazón, titulat «La gent», adapta el mític poema de Joan Brossa «La gent no s’adona del poder que té…», i això sol ja és una raó per convidar-los a venir a interpretar-la al museu. (Escolta’ls: https://www.youtube.com/watch?v=Ir-OICclkLo)

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
12 de desembre 2017
horari
19.30 h
títol
Nit Brossa
dates
12 de desembre 2017
títol
Nit Brossa
horari
19.30 h
programa
0 activitats