Mirant cap a l’est. El futur de la nova Barcelona a debat
Activitat

Mirant cap a l’est. El futur de la nova Barcelona a debat

en curs

El futur de la nova Barcelona a debat
Debats públics. Febrer - març 2005. Els dilluns de 19 a 21 h

MACBA-UPC (en el marc del Màster de la UPC Gestió de la ciutat. Programes i projectes, dirigit per Jordi Borja).

Aquesta sèrie de debats públics planteja una reflexió sobre la situació de la metròpoli en el canvi de segle: el pas d'un model urbà desenvolupat al llarg del segle XX, en correspondència amb unes condicions històriques específiques, a un nou model i una nova escala que sembla que encara no han trobat la seva articulació discursiva i política, tot i que la ciutat real ja no és la del segle passat.

D'una banda, les transformacions en la ciutat "central" (és a dir, el territori del municipi de Barcelona) poden destruir un teixit físic i social que no solament mereix ser preservat, sinó que també pot ser, si la reconversió es fa bé, una palanca per a un nou desenvolupament. D'altra banda, a Barcelona vivim una inadequació entre realitat metropolitana, marc polític i consciència social que dificulta la intervenció positiva en els processos de transformació urbana. L'evolució de la ciutat planteja nous interrogants sobre habitatge assequible, mobilitat, patrimoni històric, espai públic, educació, equipaments i serveis, etc. Uns interrogants que no tenen una resposta única, cal escoltar veus diverses i confrontades. Ningú, ni els responsables polítics ni els tècnics amb poder, té el monopoli de la resposta adequada.

L'est del municipi barceloní, que correspon als antics municipis i avui districtes de Sant Andreu i de Sant Martí, és actualment la zona que viu amb més intensitat el procés de transformació. Les operacions del front marítim, del 22@, de la zona Fòrum, de la plaça de les Glòries, de l'estació del tren d'alta velocitat, de l'eix verd de Sant Andreu, etc., són actuacions en curs que canvien la fesomia física i social de la ciutat. Els eixos articuladors de la Diagonal i de la Meridiana des de les Glòries fins més enllà dels límits municipals d'alguna manera simbolitzen el conjunt d'aquests processos i ofereixen una perspectiva per iniciar un debat públic sobre el futur de la ciutat, tot mirant a l'est.

En aquests debats es vol donar la paraula a les entitats i les plataformes territorials, als tècnics i als estudiosos dels processos urbans i a persones amb càrrecs de govern per tal de contribuir al diàleg, que pot ser de confrontació però també de concertació, entre la ciutadania i els responsables polítics de la ciutat. A les intervencions dels ponents i a les rèpliques s'afegirà una fila zero d'associacions, mitjans de comunicació i altres agents urbans.

mostrar-ne més mostrar-ne menys

El futur de la nova Barcelona a debat
Debats públics. Febrer – març 2005. Els dilluns de 19 a 21 h

MACBA-UPC (en el marc del Màster de la UPC Gestió de la ciutat. Programes i projectes, dirigit per Jordi Borja).

Aquesta sèrie de debats públics planteja una reflexió sobre la situació de la metròpoli en el canvi de segle: el pas d’un model urbà desenvolupat al llarg del segle XX, en correspondència amb unes condicions històriques específiques, a un nou model i una nova escala que sembla que encara no han trobat la seva articulació discursiva i política, tot i que la ciutat real ja no és la del segle passat.

D’una banda, les transformacions en la ciutat “central” (és a dir, el territori del municipi de Barcelona) poden destruir un teixit físic i social que no solament mereix ser preservat, sinó que també pot ser, si la reconversió es fa bé, una palanca per a un nou desenvolupament. D’altra banda, a Barcelona vivim una inadequació entre realitat metropolitana, marc polític i consciència social que dificulta la intervenció positiva en els processos de transformació urbana. L’evolució de la ciutat planteja nous interrogants sobre habitatge assequible, mobilitat, patrimoni històric, espai públic, educació, equipaments i serveis, etc. Uns interrogants que no tenen una resposta única, cal escoltar veus diverses i confrontades. Ningú, ni els responsables polítics ni els tècnics amb poder, té el monopoli de la resposta adequada.

L’est del municipi barceloní, que correspon als antics municipis i avui districtes de Sant Andreu i de Sant Martí, és actualment la zona que viu amb més intensitat el procés de transformació. Les operacions del front marítim, del 22@, de la zona Fòrum, de la plaça de les Glòries, de l’estació del tren d’alta velocitat, de l’eix verd de Sant Andreu, etc., són actuacions en curs que canvien la fesomia física i social de la ciutat. Els eixos articuladors de la Diagonal i de la Meridiana des de les Glòries fins més enllà dels límits municipals d’alguna manera simbolitzen el conjunt d’aquests processos i ofereixen una perspectiva per iniciar un debat públic sobre el futur de la ciutat, tot mirant a l’est.

En aquests debats es vol donar la paraula a les entitats i les plataformes territorials, als tècnics i als estudiosos dels processos urbans i a persones amb càrrecs de govern per tal de contribuir al diàleg, que pot ser de confrontació però també de concertació, entre la ciutadania i els responsables polítics de la ciutat. A les intervencions dels ponents i a les rèpliques s’afegirà una fila zero d’associacions, mitjans de comunicació i altres agents urbans.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
14 de febrer 2005 – 7 de març 2005
preu
Auditori MACBA. Entrada lliure. Aforament limitat.
títol
Mirant cap a l’est. El futur de la nova Barcelona a debat
programa
0 activitats