Lorem Ipsum. Escoltes empàtiques
Activitat
Els divendres i dissabtes, del 15 al 23 de juliol de 2022

Lorem Ipsum 2022

Escoltes empàtiques
en curs
Il·lustració de Txe Roimeser

Amb els efectes col·laterals de la pandèmia encara presents en la psique comuna, la cinquena edició de Lorem Ipsum posa un èmfasi especial a tornar a estar juntes i barrejades, en un exercici de pura consciència col·lectiva. La festa i l’escolta sensible ocupen un espai central en les propostes convidades. La nostra no pot ser una celebració sense més ni més: venim d’on venim, i la incertesa conjuntural ens obliga a repensar aquest «ajuntar-nos» de nou.

Precisament és en aquest estranyament de tot el que és col·lectiu on posa el focus la proposta que obre el nou cicle de Lorem Ipsum. Echoic Choir és un treball conjunt de la coreògrafa canadenca Ula Sickle i l’artista sonora noruega Stine Janvin, concebut en plena pandèmia des de la intersecció de les arts escèniques i la música, dos dels sectors culturals més afectats per les restriccions. Aquesta peça per a cinc ballarins es descabdella entorn de la cultura de club, revisada des de l’experiència de la distància social forçada. Plaer, alegria i sensualitat, atributs centrals a la festa noctàmbula, persisteixen i resisteixen obstinadament en la seva proposta, alhora que s’individualitzen fins a tornar-se moleculars. Quan la distància social esdevé un paràmetre artístic, suor, sinestèsia i espasmes es descontextualitzen i es transformen en un espectacle en què fins i tot el rol del públic es troba desplaçat, a manera de voyeur. Tot i reconèixer (i sentir) els manierismes de la música rave i l’experiència de club, en aquesta proposta palpem de ben a prop la pulsió i el plaer, sense que ens hi puguem lliurar del tot.

D’encarnar l’obsolescència en els comportaments socials passem al vessant tecnològic de la mà d’Enrique del Castillo. Aquest artista sonor andalús proposa una escolta atenta, en la qual la lectura sonora de cinta de cel·luloide de 35 mm sense emulsionar ens embarca en una mena de viatge oníric. A través de diversos lectors òptics de fabricació pròpia, els patrons geomètrics impresos en el film –dissenyats també per Enrique del Castillo– es tradueixen en suggestives composicions mitjançant l’acumulació de capes de ritmes que es repeteixen, textures i melodies càlides, que alhora tenen un caràcter mecànic i estrany. Traducció, desplaçament i disfunció formen part d’aquesta lectura de l’element visual que dona pas a una experiència sonora subtil i delicada, disposada per ser viscuda en col·lectivitat.

El cicle es tanca amb una Carta blanca del col·lectiu queer El Palomar. Amb la voluntat d’aprofundir i de complexitzar la seva recerca sobre la figura de Daniel Paul Schreber, Mariokissme i R. Marcos Mota allarguen l’ombra de l’obra Schreber is a woman cap a d’altres terrenys. L’experiència sensorial, sonora i col·lectiva representa una part crucial en aquesta nova mutació del seu treball. Més que una celebració –que també ho és–, aquesta sessió comissariada per El Palomar passa per posar els afectes i la sororitat trans al centre. En aquest context, Aérea Negrot i TAAHLIAH es fan còmplices en l’homenatge i la reescriptura des del present del cas clínic de Schreber i la seva experiència, documentades en primera persona a Memòries d’un neuròpata (1903). Un nou capítol en l’exercici crític i tenaç de generar noves genealogies desobedients, abjectes i situades d’El Palomar, que s’estén a la pràctica i el diàleg amb altres.

Comissariat per Alicia Escobio i Anna Ramos.

Escolta la playlist

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Els divendres i dissabtes, del 15 al 23 de juliol de 2022
localització
Auditori Meier, sala d’exposicions del Convent i Capella MACBA
títol
Lorem Ipsum 2022
preu
Gratuït. Amb inscripció prèvia. Aforament limitat.
dates
Els divendres i dissabtes, del 15 al 23 de juliol de 2022
títol
Lorem Ipsum 2022
localització
Auditori Meier, sala d’exposicions del Convent i Capella MACBA
preu
Gratuït. Amb inscripció prèvia. Aforament limitat.
programa
3 activitats