
Activitat
La Ribot
El programa que es presenta al MACBA és una extensió de la Constel·lació La Ribot programada pel Mercat de les Flors. Aquest projecte està configurat per treballs escènics i videoinstal·lacions que engloben 25 anys de creació artística i ofereix una oportunitat excepcional per conèixer i gaudir d’aquesta artista presentant les seves peces en viu, moltes de les quals es veuran per primera vegada a Barcelona.
El Mercat dels Flors presenta Panoramix (1993-2003), una obra seminal, estrenada el Live Culture-Tate Modern de Londres (2003), que reuneix les tres primeres sèries de Peces distingides i on La Ribot es mou tota sola entre el públic durant tres hores.
«Moltes de les escenes són inquietants o enigmàtiques, d’altres són veritablement còmiques. La proximitat física entre la intèrpret i el públic intensifica la vivència per a totes dues parts, com si fossin rituals d’una comunitat confabulada que només tinguessin validesa en aquell moment.» Renate Klett («¡Solo!», Theater der Zeit, juny 2018)
A més es programarà Laughing Hole (2006), una performance coreogràfica de sis hores en què el riure es converteix en un acte polític. Quatre treballs en vídeo, realitzats entre 2001 i 2014, completen l’oferta del Mercat, que inclou un homenatge al compositor Carles Santos.
Per la seva banda, el MACBA presentarà la performance Pièce distinguée n°45 (2016), que aporta una nova faceta al «projecte distingit», i la pel·lícula FILM NOIR (2014-2017), dedicada als extres de les grans produccions cinematogràfiques.
Deliberadament radical, la producció artística de La Ribot configura un univers on les categories es fonen i les etiquetes es confonen, on el gènere es qüestiona i qualsevol objecte, real o figurat, pot ser interrogat; un univers d’abundància i creativitat, dominat pel color i l’humor àcid. Els espectacles d’aquesta ballarina i coreògrafa, pionera de la dansa contemporània, s’han representat en nombrosos escenaris d’arreu del món. Els seus qüestionaments en els àmbits de la videocreació i les arts plàstiques, que també ha conreat, s’han materialitzat en peces que avui pertanyen a col·leccions com les del Centre Pompidou de París i el Museo Reina Sofía de Madrid, entre d’altres. Interessada en tota mena de suports i sense limitar-se a un gènere o una disciplina artística, manté una llibertat transversal d’actuació i de pensament.