Screen Dancing
Activitat

La nit dels espiadimonis

Miguel Benlloch, Osmosis. Mi x ti = Zaje, 1997. Foto Mar Villaespesa

El MACBA inicia un nou format d’activitat pública que articula els recursos crítics característics del seminari i la potència creativa de l’exposició. Es busquen aquí les hibridacions i els desbordaments dels dos dispositius. LA NIT… és una instal·lació criticoperformativa i una exposició efímera. Si el seminari treballava amb la paraula crítica, LA NIT…, al contrari, explora les articulacions entre la paraula poètica, la pràctica performativa, el discurs crític i la producció audiovisual. Si l’exposició desplegava una obra en l’espai subratllant-ne la dimensió visual, LA NIT… accentua el caràcter temporal, performatiu i relacional de la pràctica artística contemporània.

LA NIT… interromp els ritmes biopolítics de la producció i recupera el temps fosc –que Restif de la Bretonne anomenava «el revers revolucionari del convencional dia»– com un temps de trobada, de debat i de creació. L’objectiu és treure l’artista i el crític del temps repetitiu de la producció capitalista per portar-lo cap a un temps benjaminià de creació i transformació. LA NIT… és la trobada de la festa i l’assemblea, del popular i la crítica, del teatre i l’acadèmia, de la plaça pública i el museu.

El 2008 el mercat ataca Wall Street. En una nit ho desmunten tot. És la nit del cop financer. El botí: l’erari públic. Comença una nova gestió de la por. El programa informàtic del finançament mundial no dorm. I cada matí, una avantguarda de mercenaris va dinamitant els pilars que sostenen la «democràcia» en suspens. I comença la nit dels espiadimonis, la llarga nit de l’apagada. L’apagada dels serveis públics. L’apagada dels drets. La nit de l’apagada de la democràcia. Però els comunicats policials diuen que la nit no és només el territori dels llops de Wall Street, sinó també el pati de les fulanes, de la descontenta massa precària, dels sarnosos i els mariques, dels artistes i els poetes. I per cert, què fan els poetes, què fan els artistes a la nit mentre la democràcia s’apaga?

LA NIT DELS ESPIADIMONIS convida una desena de poetes i artistes a inventar una instal·lació sonora i performativa en diàleg amb un conjunt de peces audiovisuals que provenen tant de la Col·lecció MACBA com d’altres fonts.

Comissaris: Beatriz Preciado i Isaías Griñolo
Poetes i artistes convidats: Miguel Benlloch, Joana Brabo, David Castillo, Ramon Colomina Tornasol i Silvia Genovés, Francisco Contreras (Niño de Elche), María Eloy-García, Carles Novellas, Antonio Orihuela, Ana Pérez Cañamares, Isabel Pérez Montalbán, Manuel Vilas.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
17 de maig 2014
preu
Capella MACBA. Entrada gratuïta. Sense inscripció prèvia. Aforament limitat Segueix i participa de l’activitat a Twitter i Instagram amb #lanitmacba
títol
La nit dels espiadimonis
dates
17 de maig 2014
títol
La nit dels espiadimonis
preu
Capella MACBA. Entrada gratuïta. Sense inscripció prèvia. Aforament limitat Segueix i participa de l’activitat a Twitter i Instagram amb #lanitmacba
programa
0 activitats