
Activitat
Divendres 20 de juny de 2025
La internacional queer/cuir. El buit: vih. performance. cos social (2a jornada)
Segona jornada d’aquesta trobada, comissariada per Equipo re i Carlos Motta, que reflexiona sobre la crisi del vih/sida en el present. A través d’experiències i propostes estètiques i discursives, el programa aborda el virus com un eix que connecta diverses formes de violència i injustícia social.
Afeef Nessouli i Steven W. Thrasher a “Surviving War and HIV” –un article d’àmplia difusió el gener del 2025–, a la precarietat de la vida a Gaza avui se suma la manca de provisió de medicaments retrovirals. Queers in Palestine posen en marxa la segona jornada del programa alçant la veu davant del buit de respostes i davant del genocidi, des de la doble opressió que pateixen com a persones cuir palestines.
Des de l’Atri del museu, els buits discursius expressats al programa ressonaran com a lloc d’enunciació en l’aportació del col·lectiu temporal format per Roma Murua, Facunda Aisa, Luciana Peña, Norma Pérez i Daniela Núñez, que dialogaran amb l’arquitectura institucional des de l’encarnat i el performatiu. Aquesta acció parteix de l’experiència de cosses trans, travestis, no binàries i migrants, que resisteixen des dels marges del gènere, la raça, la nació i la legalitat. L’acció funciona com un arxiu viu en fuga: no lineal, no conservable, fet de fragments, afectes i desobediència
Algunes de les propostes del programa exploren el cos com a arxiu i com un vehicle tan efímer com eficaç de lluites i memòries del passat. És el cas d’Háblame, cuerpo de Nazario Díaz, un estudi que parteix de la figura de l’artista cordovès Pepe Espaliú (1955-1993) per desplegar una sèrie d’investigacions al voltant del cos i la matèria que muta i desapareix.
El treball de Wynnie Mynerva i Alexis Lima es nodreix d’experiències en primera persona de violència rebuda per motius de raça, gènere i sexualitat. Mynerva i Lima proposen una performance des de l’experiència recent de viure amb vih que situa al centre la sang i les seves múltiples connotacions morals i de classe. Per la seva banda, Purita Pelayo, històrica activista trans equatoriana, crearà un espai per expressar coratge, tristesa i fortalesa vinculades a lluites passades i presents des d’un registre testimonial.
Com a tancament, el col·lectiu Don’t hit a la negrx proposa l’activació performàtica Luciérnagas y raspberries, un entrellaçament de poesia, spoken word i sonorització en viu per l’espai a través de la paraula, el ritme i la vibració. Les seves cosses seran cartografia i territori, i ressonaran com a part d’un ecosistema que es construeix en comú. Una invocació sonora que activa memòries i presències dissidents en diàleg constant amb l’entorn.
A les 17 h. Sense inscripció prèvia. Accés gratuït per ordre d’arribada.
participants
comissariada per
aquesta activitat forma part de
