
Activitat
Dijous 19 de juny de 2025
La internacional queer/cuir. El buit: vih. performance. cos social (1a jornada)
Primera jornada d’aquesta trobada, comissariada per Equipo re i Carlos Motta, que reflexiona sobre la crisi del vih/sida en el present. A través d’experiències i propostes estètiques i discursives, el programa aborda el virus com un eix que connecta diverses formes de violència i injustícia social.
La jornada arrenca en una de les sales del museu amb SIDA STUDI i Gais Positius. Sorgides del context local, aquestes agrupacions ens acompanyaran a obrir La internacional queer/cuir. El buit: vih. performance. cos social des d’una posició situada, presentant un recorregut centrat en la perspectiva de les persones que viuen amb vih i de qui les acompanya, així com de les intervencions que han estat prioritàries, com ara les relacionades amb les campanyes de prevenció del vih.
Dialogant amb aquestes experiències, l’artista Paquito Nogales, en la seva performance en format híbrid de conferència i acció poètica, recorrerà conceptes poderosos, com els de contagi i transmissió, en un exercici de desestigmatització. Com a colofó, la performance comptarà amb la col·laboració de Supervihvents, una xarxa informal de persones pertanyents a les primeres generacions diagnosticades amb vih.
Tot seguit, el programa avança com una reunió de vivències i memòries expressades a través del cos. Així, el col·lectiu Circo Crico proposa resignificar el prejudici que caracteritza l’ús voluntari de la metamfetamina “tina” i altres substàncies, i confrontar el silenci estigmatitzador que l’envolta i que és comparable al que va marcar els primers anys de l’epidèmia del vih/sida. En els seus propis termes, el col·lectiu proposa transformar les narratives centrades només en el risc en altres que contemplin la intimitat i la comunitat.
Nocions de ferida, duel i ritualitat travessen les respectives performances d’Álvaro Romero i Simon(e) Jaikiriuma Paetau. Álvaro Romero desplega una veu sense secret. En el buit de l’Atri, treballa amb paraules com qui manipula materials de construcció o de runa: fragments de textos propis i d’altres –Miguel Benlloch, Pedro Lemebel, David Wojnarowicz, FHAR– esdevenen restes i gest. No canta: invoca. I en fer-ho, fa visible allò que insisteix a romandre ocult.
Per la seva banda, Simon(e) Jaikiriuma Paetau recorre al seu cos i a expressions facials carregades d’emoció en una performance ritualística en què es plora el cos colonitzat mitjançant l’encarnació de figures del mal i la perversió sexual extretes de l’imaginari catòlic-colonial que regeix encara avui. Concebuda juntament amb Carlos Motta, aquesta acció proposa un procés de dol col·lectiu de la cossa social.
Accés a tota la jornada (de 18:00 h a 22:35 h)
Accés a partir de les 20:15 h
Lloc: Planta 2
Lloc: Planta 2
Lloc: Atri del museu
Lloc: Atri del museu
Lloc: Atri del museu
participants
comissariada per
aquesta activitat forma part de
