Collage de fotos sobre cuina
Activitat
Els dijous, cada quinze dies

La Cuina

Espai d’aprenentatge a càrrec de Marina Monsonís

La Cuina del MACBA és un espai de trobada i aprenentatge col·lectiu per compartir coneixements i experiències al voltant de la cuina. Es tracta d’una cuina situada en el context de l’emergència climàtica i la crisi alimentària. Qüestions urgents com ara el final de les energies fòssils, l’esgotament dels recursos naturals, la sobirania alimentària o el consum sostenible s’aborden des de la reflexió, la cura i la lentitud, perquè l’actual escenari de crisi ecosocial ens demana precisament aturar-nos, canviar de ritme i trobar alternatives que ens permetin imaginar un altre futur possible.

A La Cuina del MACBA creiem en la importància de cuinar a foc lent. Aquest vol ser un espai segur des d’on habitar la complexitat i aprendre a conviure millor amb les nostres contradiccions, revisant críticament la tradició i la memòria culinària, sense perdre de vista les seves herències colonials, tan arrelades als nostres costums. Mitjançant l’intercanvi de sabers entre participants, es desplega un coneixement sense jerarquies. Les preguntes «què volem aprendre» i «què volem ensenyar» articulen el contingut dels tallers, que se celebren quinzenalment al llarg de l’any.

Des del novembre de 2018, a La Cuina del MACBA hem abordat, amb una perspectiva ecofeminista, una gran varietat de qüestions: la cuina d’aprofitament, el hackeig de receptes, els productes de temporada i proximitat, els ingredients oblidats, les «males bones herbes», les fermentacions, l’agroecologia, la distinció social entre les cuineres i els xefs, els rituals de taula o l’extractivisme pesquer, entre molts d’altres. 

Al llarg de cinc anys, aquest laboratori de cuina s’ha consolidat com un espai d’aprenentatge col·lectiu que se situa a l’avantguarda de les noves formes d’institucionalitat que volem assajar per al MACBA del futur. La Cuina torna l’any 2024 amb un nou format: donem més empenta a les sessions de trobada obertes al públic general –fins a 6 sessions anuals de La Cuina Oberta— i ampliem el grup de col·laboradors que participaran en els tallers. 

Programa a càrrec de Marina Monsonís, artista i activista per la sobirania alimentària.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Els dijous, cada quinze dies
horari
11:00 a 14:00 h
localització
La Cuina del MACBA
títol
La Cuina
idioma
Català i castellà
preu
Gratuït
dates
Els dijous, cada quinze dies
títol
La Cuina
horari
11:00 a 14:00 h
idioma
Català i castellà
localització
La Cuina del MACBA
preu
Gratuït
participant
Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el grafit, la geografia radical, l’etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està interessada en la convivència d’espais radicals on les persones es constel·len en les recerques, les tècniques, els sabers locals i globals, antics i emergents, mantenint-se en un ecosistema generós i enriquidor, on a taula dominin el goig, l’intercanvi i l’harmonia. Dirigeix La Cuina del MACBA des dels inicis, el novembre del 2018.
llegir-ne més
La Cuina
1 artistes
també et pot interessar