
Activitat
La condició de contorn. Sobre l’arxiu i els seus límits
En matemàtiques, les condicions de contorn sorgeixen en el marc de les equacions diferencials i al·ludeixen a la connexió entre un domini il·limitat i un domini limitat, a les condicions de frontera i confinament davant de l’opcionalitat infinita. Per la seva semblança, aquesta imatge pot servir per pensar la complexa articulació que es produeix entre tres dels elements fundacionals i fonamentals del museu: els patrimoni artístic, l’arxiu documental i la biblioteca. La delimitació entre ells és complexa per se. Si a més a més prenem en consideració les pràctiques artístiques conceptuals i immaterials i el qüestionament de la noció tradicional d’obra d’art que comporten, aventurar-se a distingir entre una obra i un document esdevé una tasca força complexa.
Els processos burocràtics i tècnics als quals la institució art sotmet aquests documents, que acaben sent fetitxitzats, auratitzats i per tant mercantilitzats, no ajuden a aclarir aquesta qüestió. Els límits afecten no sols aquest dilema entre obra i document en el context de l’art performatiu i conceptual, entre arxiu i col·lecció d’art, sinó que també parlen de la constricció de les lleis que els regulen, de les utopies i fracassos de la digitalització, i també de la incompletesa, imperfecció i omissió inherent al mateix concepte d’arxiu. Alhora, i juntament amb la crisi de la noció d’arxiu com a autoritat, especialment en relació amb els processos colonials, sorgeixen aquells models d’arxiu que tenen en compte les memòries no representades per les narratives hegemòniques, els anomenats arxius autogestionats o anarxius.
Així doncs, la condició de contorn es refereix en el nostre cas a les condicions que envolten la difícil delimitació del concepte d’arxiu en el context actual, en relació amb les ones incidents i els ecos que es produeixen entre allò que considerem com a arxiu i allò que es manté al seu voltant.
Aquesta activitat s’emmarca en el programa d’activitats amb motiu del desè aniversari del Centre d’Estudis i Documentació MACBA.
Dirigit per Maite Muñoz.
participant
Com a comissària independent ha desenvolupat gran part de la seva pràctica com a membre de diversos col·lectius i ha participat en el desenvolupament de projectes expositius, discursius i editorials.
Ha estat membre de Leland Palmer, al costat de Laura Benítez i Lola Lasurt, fins al 2016 i actualment forma part del col·lectiu internacional continent, així com de Vista Oral, juntament amb Maite Muñoz, amb qui ha dirigit i gestionat a Los Angeles l’espai 56 x 45 x 25, per on han passat artistes com Fermín Jiménez Landa, Antoni Hervàs, Hailey Loman, Enric Farrés Duran, Marria Pratts i Christopher Richmond.