Curs Utòpics 90. Seminari a càrrec de Júlia Ramírez-Blanco.
Activitat

Art i activisme als noranta: contra (i amb) el capitalisme salvatge

Utòpics 90
Julia Ramírez-Blanco

Traçant una visió panoràmica, aquesta xerrada farà un recorregut pel desig de comunitat dins de l’activisme i l’art dels anys noranta. Anirem des de l’orquestració de les dissidències locals fins a les protestes globals del moviment antiglobalització; passarem pels intents d’unir art i activisme i, finalment, tractarem les pràctiques col·lectives de l’art contemporani. Dins d’aquest últim, abordarem l’anomenat «gir social» i el posarem en relació amb el context del neoliberalisme. En aquest sentit ens formularem una pregunta: és possible llegir pràctiques com l’art públic, l’art relacional o l’art de context com una compensació simbòlica per totes les pèrdues que ha suposat el capitalisme neoliberal?

Resulta obvi que les retallades en l’estat del benestar i l’individualisme d’una societat cada vegada més mercantilitzada deixen un buit que ens interpel·la. Entre la confrontació i la compensació, entre la pràctica i la representació, els imaginaris dels noranta se’ns apareixen com fantasmes d’una possibilitat que ressorgeix com un pòsit del nostre present.

Julia Ramírez-Blanco és doctora en Història de l’Art i professora de la UB (contracte Juan de la Cierva), especialitzada en les relacions entre art, utopia i política. És autora d’Utopías artísticas de revuelta (Cátedra, 2014), traduït a l’anglès amb el títol d’Artistic Utopias of Revolt (Palgrave, Nova York-Londres, 2018). Editora del número monogràfic de REGAC Journal «Non-Textual Utopias» (2018), també ha estat traductora d’Erwin Panofsky. Ha estat investigadora visitant a les universitats de Princeton, Nova York i Picardie i a l’Escola Superior d’Arquitectura de Nantes. Ha impartit conferències en museus com el Prado, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía o la Württembergischer Kunstverein. Va ser becària de l’Acadèmia d’Espanya a Roma (2015-2016), i cocomissària de l’exposició La gran revolució domèstica (Familistère, Guise, 2019).
juliaramirezblanco.com

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
19 de febrer 2020
horari
19 h
títol
Art i activisme als noranta: contra (i amb) el capitalisme salvatge
localització
Auditori Convent dels Àngels