Mostra IN SITU
Activitat

Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi

Art, ciència i tecnologia
Mostra IN SITU

Retransmissió prevista en directe a partir de les 10 h.

El MACBA i el CCCB proposem una jornada teòrica i pràctica de xerrades, tallers i documentació sobre projectes excepcionals en una confluència entre art, ciència i tecnologia que incita a l’acció i a la participació ciutadana.

Vols posar en pràctica una activitat multidisciplinària al teu centre educatiu? Vols conèixer com art, ciència i tecnologia poden passar a l’acció per afrontar plegats reptes socials immediats? Vols aprendre d’iniciatives comunitàries que podrien tenir un impacte directe al teu barri? O potser… vols contribuir amb l’artista Natalie Jeremijenko a un projecte per combatre el canvi climàtic des del Raval però que té les seves arrels a Nova York?

Durant la jornada, prop de vint veus de matisos ben diferents compartiran els seus projectes favorits, parlaran de les seves pròpies iniciatives, llegiran sales d’exposicions amb ulls diferents o ens incitaran a participar en activitats per pol·linitzar cervells, carrers i escoles amb llavors pel canvi, l’impacte social i l’acció col·lectiva. Noves formes d’entendre l’aprenentatge i el coneixement aptes per qualsevol actor de l’àmbit educatiu es desplaçaran, conviuran i s’adaptaran a dues institucions i a un barri amb un format mòbil, fràgil i mutant. Almenys per un dia, ens transformarem en insectes socials capaços d’intervenir col·lectivament sobre qualsevol espai, àmbit o context.

Jornada comissariada per Josep Perelló, líder d’OpenSystems Research de la Universitat de Barcelona.

Activitat adreçada a educadors, artistes, mediadors, treballadors socials, científics i qualsevol persona interessada. Aquesta Jornada vol donar continuïtat a la línia iniciada al MACBA amb el programa per professorat Sistemes oberts entorn a l’interès de descobrir i examinar la hibridació i la convergència entre les pràctiques artístiques i científiques. Des del CCCB s’ha iniciat un programa experimental de activitat i recerca (2016-2017) sobre com treballar la qüestió del canvi climàtic des de les institucions culturals.

Resum de la jornada “Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització”

Natalie Jeremijenko
Tecnoartista i enginyera, viu entre Nova York i San Diego
En els seus projectes artístics utilitza les últimes tecnologies per desenvolupar alternatives per a un futur tecnològic i generar una crítica institucional. El seu objectiu és demostrar el poderós paper que la tecnologia té en la cultura contemporània: guia les nostres accions, dirigeix les nostres opinions i dramatitza les nostres vides.
Utilitzant robòtica, enginyeria genètica i digital, electromecànica i sistemes interactius per visualitzar dades i facilitar sistemes naturals, crea experiments en l’espai públic a gran escala, ‘”espectacles de participació”, vídeo i instal·lacions multimèdia. Els seus aparells es basen en una “arquitectura de la reciprocitat”, en contrast amb les tecnologies que condueixen a una monitorització completa i a un poder i control asimètrics.

José Luis de Vicente
Periodista, comissari especialitzat en cultura digital, art i tecnologia
Comissari, escriptor i investigador especialitzat en l’anàlisi dels espais culturals existents entre la tecnologia, la innovació social, l’art i el disseny.
Actualment duu a terme diversos programes d’investigació, com ara “Visualizar” (Medialab Prado, Madrid). És comissari de Sónar+D, àrea d’ innovació del festival Sónar (Barcelona), i és membre de l’equip de curadors de FutureEverything Festival (Manchester).
És membre fundador de Zzzinc, una consultoria especialitzada en la innovació per a entitats culturals.
Ha comissariat múltiples simposis i exposicions sobre art multimèdia, ciència i disseny: “Máquinas y Almas” (2008, Museo Reina Sofía), “Arcadia” y “Habitar” (2009, 2010, Laboral Centro de Arte), “Invisible Fields” (2011, Arts Santa Mònica) o “Playtime: Game Mythologies” (2012, Maison d’Ailleurs).
Efraín Foglia
Efraín Foglia. Interaction Design + Research + Open Networks
Efraín Foglia és dissenyador en interaccions digitals, investigador i docent.
Membre de guifi.net, la xarxa de telecomunicacions autogestionada més gran del món. És promotor de les Xarxes Obertes a Espanya, Mèxic, el Brasil i el Regne Unit, on dissenya juntament amb CreativeCoop una xarxa telemàtica enfocada a la millora social de la població gal·lesa de Merthyr Tydfil, Valley.
Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Especialitzat en NewMedia Art perla Bauhaus-Universität Weimar. Llicenciaten Disseny dela Comunicació Gràficaperla Universitat Autònoma Metropolitanade Ciutat de Mèxic. El 2014 iniciarà un projecte postdoctoral ala Universitat Estaudal Paulistade São Paolo, enfocat al disseny d’interfícies inclusives.
El 2011 funda Mobilitylab, plataforma per al disseny d’interaccions físiques i digitals. És professor de Disseny experimental a la Universitat de Barcelona i professor d’Art digital i Infografia a la Universitat de Vic.
Originari de Ciutat de Mèxic, viu a Barcelona des de l’any 2003.

Monica Bello
Monica Bello és comissària independent amb un interès particular en art i ciència
És llicenciada en Història de l’art, amb un màster en Comissariat artístic i un màster en Filosofia de la ciència (en curs). Actualment és directora artística de VIDA, Concurs Internacional d’Art i Vida Artificial, fundat el 1999 per la Fundación Telefónica. Ha comissariat exposicions, seminaris i programes dedicats a la trobada entre art i ciència. Entre el 2005 i el 2008 duu a terme la seva activitat a Barcelona a Capsula com a cofundadora, una plataforma curatorial que explora el terreny híbrid entre art, ciència i naturalesa, i a Res-qualia, un projecte web de recerca. El 2008 s’incorpora a l’equip de Laboral Centro de Arte, Gijón, com a responsable de Programes educatius, en el qual posa en marxa programes experimentals al voltant de la creació digital i l’educació, la recerca de nous formats per promoure la producció artística, i també posa en marxa col·laboracions entre el centre i la universitat, el resultat de les quals són el programa de postgrau «Innovació en cultura: art, mitjans digitals i cultura popular» amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i acords de col·laboració amb la Universitat d’Oviedo. Participa en diferents comissions assessores, ha publicat sobre la intersecció de l’art i la ciència, i sobre els nous modes curatorials i educatius.

Alina Mierlus
Alina Mierlus és una geek i activista per la tecnologia oberta
Ha treballat i participat en comunitats a favor del programari i de la cultura lliure des de fa uns quants anys. El seu interès se centra en l’impacte de les tecnologies web en la nostra cultura i la nostra vida social, sobretot en l’educació i el desenvolupament de les comunitats. Actualment col·labora en projectes com Mozilla, Softcatalà o Wikipedia.

Enric Senabre
Màster en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya, on és professor col·laborador dels Estudis de Multimèdia
Forma part de l’equipo dinamitzador de Goteo.org, una plataforma de finançament col·lectiu per a projectes oberts, i és subdirector de l’Observatori per a la CiberSocietat, on ha dirigit projectes com el IV Congrés de la Cibersocietat.
Anteriorment havia treballat com a coordinador de l’àmbit de Ciutat i Col·laboració a Citilab-Cornellà i com a coordinador de continguts en línia de la xarxa Infonomía, i també havia implementat projectes d’eLearning i recursos educatius oberts per a diverses institucions.
Col·labora amb Mozilla en l’àmbit educatiu amb les proves i la implementació del projecte Hackasaurus.

Ignasi Labastida
Líder del projecte de Creative Commons
Doctor en Física per la Universitat de Barcelona. Responsable de la Unitat de Recerca i Innovació del CRAI de la Universitat de Barcelona on dirigeix l’Oficina de Difusió del Coneixement. Des de l’any 2003 és el líder del projecte de Creative Commons a l’Estat Espanyol.

Josep Perelló
Doctor en Física (2000). Professor agregat al Departament de Física Fonamental de la UB. Membre del comitè de Complexitat.cat. Actualment, secretari del degà de la Facultat de Física.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
6 de febrer 2016
títol
Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi
dates
6 de febrer 2016
títol
Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi
programa
0 activitats
vídeos
2 resultats
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi – YouTube
Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi – YouTube
llista de reproducció
02:30:46
Insectes Socials: Aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi – YouTube
03:59
Museu de Futurs Naturals – YouTube