
Activitat
Dissabte 9 de novembre de 2024
Hackeig d’estofat tagín samak per sopa samak de cranc blau amb tahina
La Cuina del MACBA participa un any més en el Festival de Cultura Raval(s) que cada any dinamitza la Fundació Tot Raval en col·laboració amb altres entitats del barri.
El grup de La Cuina se suma a la X Festa de la Sopa d’Aquí i d’Allà, impulsada per l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, cuinant per segona vegada consecutiva una recepta palestina. Enguany prepararem una versió del tagín samak, una recepta que Laila El-Haddad va aconseguir durant una visita al Beach Camp, un camp de refugiats de Gaza, l’any 2013.
Cuinarem la sopa amb cranc blau del Delta, espècies d’uns quants dels nostres comerços de proximitat, llimones ecològiques del Delta de la verdureria Bubub i julivert de l’hort del Jardí Ambulant.
Segons Shareef Sarhan, artista visual, fotògraf i periodista gràfic gazià, tant el cranc blau com el vermell són aliments populars a la Franja de Gaza. Només una part molt reduïda de la població es pot permetre menjar peix, en un context de bombardejos de les infraestructures de pesca, així com de zones marítimes estratègiques on viuen diferents peixos d’interès culinari i alimentari. El cranc blau es considera una espècie invasora en moltes zones del Mediterrani, si bé aquest terme és molt qüestionat a La Cuina del MACBA. Es tracta d’una espècie termòfila, és a dir, que s’adapta a l’augment de la temperatura de l’aigua relacionada amb el canvi climàtic.
La Cuina sempre busca maneres de comprometre’s amb una cuina de proximitat contextualitzada en una crisi ecosocial. Per aquest motiu, comprarem crancs blaus del Delta a la peixateria del nostre mercat més proper, La Boqueria. Aquesta sopa traçarà sabors i sabers transoceànics. Us esperem per tastar-la juntament amb la deliciosa diversitat de sopes de les nostres companyes d’esdeveniment.
participant
-
1 kg de cranc blau del Delta
-
2 cebes
-
2 fulles de llorer
-
6 beines de cardamom
-
60 ml de tahina
-
60 ml de suc de llimona
-
6 grans d’all
-
2-3 bitxos verds
-
2 culleradetes de comí
-
Pebre negre
-
Julivert
-
Sal al gust
-
Oli d’oliva
Bullir un litre d’aigua en una olla. Afegir-hi la fulla de llorer, les llavors de cardamom i l’altra ceba, tallada a quarts. Coure-ho durant 5 minuts. Amb compte, introduir en aquest brou el cranc net i esmicolat i deixar-l’hi bullir uns 5 minuts. Afegir-hi el comí, el pebre i la sal, juntament amb la ceba, els bitxos i l’all que s’han daurat prèviament a la paella. Afegir-hi la tahina a poc a poc. Coure-ho uns 5 minuts. Afegir-hi un litre i mig d’aigua bullent i portar-ho tot a ebullició lentament. Anar tastant la sopa i apagar el foc quan estigui al nostre gust.
Servir en bols individuals i adornar amb julivert picat.