Hackeig d’estofat tagín samak per sopa samak de cranc blau amb tahina

Activitat
Dissabte 9 de novembre de 2024

Hackeig d’estofat tagín samak per sopa samak de cranc blau amb tahina

Les sopes d’aquí i d’allà. Festival de Cultura Raval(s)
La Cuina del MACBA
en curs
Cranc blau en un mercat del Pireu. CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

La Cuina del MACBA participa un any més en el Festival de Cultura Raval(s) que cada any dinamitza la Fundació Tot Raval en col·laboració amb altres entitats del barri.

El grup de La Cuina se suma a la X Festa de la Sopa d’Aquí i d’Allà, impulsada per l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, cuinant per segona vegada consecutiva una recepta palestina. Enguany prepararem una versió del tagín samak, una recepta que Laila El-Haddad va aconseguir durant una visita al Beach Camp, un camp de refugiats de Gaza, l’any 2013.

Cuinarem la sopa amb cranc blau del Delta, espècies d’uns quants dels nostres comerços de proximitat, llimones ecològiques del Delta de la verdureria Bubub i julivert de l’hort del Jardí Ambulant.

Segons Shareef Sarhan, artista visual, fotògraf i periodista gràfic gazià, tant el cranc blau com el vermell són aliments populars a la Franja de Gaza. Només una part molt reduïda de la població es pot permetre menjar peix, en un context de bombardejos de les infraestructures de pesca, així com de zones marítimes estratègiques on viuen diferents peixos d’interès culinari i alimentari. El cranc blau es considera una espècie invasora en moltes zones del Mediterrani, si bé aquest terme és molt qüestionat a La Cuina del MACBA. Es tracta d’una espècie termòfila, és a dir, que s’adapta a l’augment de la temperatura de l’aigua relacionada amb el canvi climàtic.

La Cuina sempre busca maneres de comprometre’s amb una cuina de proximitat contextualitzada en una crisi ecosocial. Per aquest motiu, comprarem crancs blaus del Delta a la peixateria del nostre mercat més proper, La Boqueria. Aquesta sopa traçarà sabors i sabers transoceànics. Us esperem per tastar-la juntament amb la deliciosa diversitat de sopes de les nostres companyes d’esdeveniment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Dissabte 9 de novembre de 2024
horari
De 13:00 a 16:00 h
preu
Gratuït. Sense inscripció prèvia
títol
Hackeig d’estofat tagín samak per sopa samak de cranc blau amb tahina
localització
Plaça dels Àngels
dates
Dissabte 9 de novembre de 2024
títol
Hackeig d’estofat tagín samak per sopa samak de cranc blau amb tahina
horari
De 13:00 a 16:00 h
localització
Plaça dels Àngels
preu
Gratuït. Sense inscripció prèvia

participant

Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el grafit, la geografia radical, l’etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està interessada en la convivència d’espais radicals on les persones es constel·len en les recerques, les tècniques, els sabers locals i globals, antics i emergents, mantenint-se en un ecosistema generós i enriquidor, on a taula dominin el goig, l’intercanvi i l’harmonia. Dirigeix La Cuina del MACBA des dels inicis, el novembre del 2018.
llegir-ne més
artistes
1 artistes
Recepta
Recepta
Hackeig d’estofat tagín samak per sopa samak de cranc blau amb tahina Ingredients per a 3-4 racions:
  • 1 kg de cranc blau del Delta
  • 2 cebes
  • 2 fulles de llorer
  • 6 beines de cardamom
  • 60 ml de tahina
  • 60 ml de suc de llimona
  • 6 grans d’all
  • 2-3 bitxos verds
  • 2 culleradetes de comí
  • Pebre negre
  • Julivert
  • Sal al gust
  • Oli d’oliva
Escalfar en una paella 4 cullerades d’oli d’oliva i tirar-hi una de les cebes tallada a la juliana, els bitxos picats i l’all també picat. Fregir-ho a foc mitjà, fins que quedi lleugerament daurat.

Bullir un litre d’aigua en una olla. Afegir-hi la fulla de llorer, les llavors de cardamom i l’altra ceba, tallada a quarts. Coure-ho durant 5 minuts. Amb compte, introduir en aquest brou el cranc net i esmicolat i deixar-l’hi bullir uns 5 minuts. Afegir-hi el comí, el pebre i la sal, juntament amb la ceba, els bitxos i l’all que s’han daurat prèviament a la paella. Afegir-hi la tahina a poc a poc. Coure-ho uns 5 minuts. Afegir-hi un litre i mig d’aigua bullent i portar-ho tot a ebullició lentament. Anar tastant la sopa i apagar el foc quan estigui al nostre gust.

Servir en bols individuals i adornar amb julivert picat.

contacte

també et pot interessar