FOCUS#2: Outfest UCLA Legacy Project
Activitat

FOCUS #2 Outfest UCLA Legacy Project

Comissariat per Cheryl Dunye
FOCUS#2: Outfest UCLA Legacy Project

Raça, dissidència sexual i identitat són els eixos centrals del cinema de Cheryl Dunye. La seva obra s’emmarca en la queer new wave dels noranta. El que ella mateixa defineix com a «Dunyementary» és una mena d’híbrid entre el documental, la comèdia i l’autobiografia, alguna cosa així com una sitcom experimental que tracta els detalls de la vida d’una negra lesbiana i que té l’origen en el qüestionament sobre la invisibilitat de les artistes afroamericanes.

La seva faceta de directora conviu amb la de professora de cinema a la San Francisco State University i un constant activisme en les pràctiques fílmiques queer. En aquesta ocasió, Cheryl se submergeix en el patrimoni de l’arxiu Outfest UCLA Legacy Project per fer una selecció de títols, entre els quals trobem Kamikaze Hearts de Juliet Bashore, Swoon de Tom Kalim, així com el seu propi curtmetratge Black Is blue i la seva aclamada The Watermelon Woman, que amb motiu del seu vintè aniversari ha estat restaurada i remasteritzada digitalment precisament gràcies al suport, entre d’altres, de l’Outfest UCLA Legacy Project.

Outfest UCLA Legacy Project és un arxiu per a la preservació de la imatge en moviment LGTBQ. Té els orígens al 2005, quan l’UCLA Film and Television Archive es vincula a Outfest, una organització formada pels estudiants d’UCLA el 1982 per promoure, produir i donar visibilitat a històries LGTBQ a la gran pantalla. El material disponible a l’arxiu inclou treballs experimentals, programes de televisió, anuncis i vídeos musicals, entre d’altres. Les seves més de 35.000 peces fan del Legacy Project un dels principals arxius audiovisuals públics sobre la cultura LGTBQ.

El conjunt dels tres títols presentats a FOCUS serveix com a mostra del cinema experimental-narratiu produït des de la dissidència sexual a la dècada compresa entre 1986 i 1996 (anys de producció dels films). Aquestes produccions no van ser alienes als debats relacionats amb la pornografia, la crisi produïda a la comunitat gai per la sida i el seu impacte en les pràctiques i hàbits sexuals, així com la tercera onada del feminisme o el moviment queer.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
programa
0 activitats