Línies vacil·lants i formes arrodonides s'encavalquen per compartir l'experiènciafragmentada d'un recorregut amb Matterport, l'eina per visitar exposicions en línia.L'espai se superposa i es mapa fins que no se sap ben bé com transitar-hi. Aquí esforma un collage i s'abandona la idea de moviment per, més aviat, jugar amb lessuperposicions i amb formes sense línies.

Activitat
Dijous 17 d'octubre de 2024

Estudi de la presència amb Ren Loren Britton (taller). Punts d’accés no obstaculitzats. Pluralitzar la virtualitat

Altes latències. [contra]panorama
Imatge cortesia de Ren Loren Britton

Matterport és una plataforma en línia que el MACBA utilitza com a eina 3D per proporcionar accés remot a les exposicions escanejant-les, cosa que permet «recórrer» una còpia digital de la mostra escanejada.

Concebuda com una eina per al viatge, la restauració i el mercat immobiliari, transitar per una exposició en aquest entorn 3D constitueix una experiència del tot diferent de visitar qualsevol exposició del MACBA: l’obstaculització del moviment a l’espai respon als límits de quins punts s’han escanejat, i una manera bàsica de comprendre les relacions espacials en aquest entorn 3D és mesurant les distàncies.

En aquesta presentació i taller, tractarem el problema de les experiències mirall entre «la vida real» i «els espais en línia» que intenten multiplicar les possibilitats d’interactuar amb qualsevol contingut i de sintonitzar amb les diferències de les presències virtuals i físiques. A més, pensarem com problematitzar la virtualitat com la principal manera d’accedir a obres d’art i com podrien ser uns punts d’accés no obstaculitzats per fomentar l’accés remot a les exposicions. Aquest treball es basa en una perspectiva de justícia per a les persones discapacitades que fa valer i crea espais per a interaccions no normatives i no físiques amb exposicions. Com podem pluralitzar la virtualitat cap a la no obstaculització? I això és possible amb la consolidació cada vegada més invasiva de les eines tecnològiques?

En el taller, Ren Loren Britton oferirà una petita contribució de quinze minuts sobre les possibilitats, les perspectives i els problemes amb l’accés remot com a projecte. A continuació, farem un diagrama per identificar els elements de la xarxa de relacions entre accés (remot), virtualitat i creació d’exposicions. Farem un descans. I, finalment, experimentarem amb un mapatge tàctil d’aquests elements com una altra manera d’entendre espacialment i hàpticament com es relacionen entre ells.

dates
Dijous 17 d’octubre de 2024
horari
11:30 h
localització
Auditori Convent
títol
Estudi de la presència amb Ren Loren Britton (taller). Punts d’accés no obstaculitzats. Pluralitzar la virtualitat
idioma
El taller és en anglès sense traducció; tot i això, per tal de facilitar l’accessibilitat es distribuirà una còpia en paper amb part dels continguts que s’hi discuteixin
preu
Gratuït amb inscripció prèvia. Places limitades
dates
Dijous 17 d’octubre de 2024
títol
Estudi de la presència amb Ren Loren Britton (taller). Punts d’accés no obstaculitzats. Pluralitzar la virtualitat
horari
11:30 h
idioma
El taller és en anglès sense traducció; tot i això, per tal de facilitar l’accessibilitat es distribuirà una còpia en paper amb part dels continguts que s’hi discuteixin
localització
Auditori Convent
preu
Gratuït amb inscripció prèvia. Places limitades

Altes latències organitza una sèrie de converses amb membres de l’equip del museu, així com trobades en públic amb convidadis especials. Les línies de discussió s’entrellacen en una sèrie de diagrames que es publiquen i actualitzen erràticament al web del projecte (altas-latencias.xyz), així com en impressions que es mostren a l’espai expositiu. Els diagrames no ofereixen una vista completa ni definitiva de les converses, sinó que conviden a elaborar associacions especulatives i a entendre –de manera lenta i inconclusa– l’espessa xarxa de relacions i dependències que produeix el complex fenomen de la presència.

participant

Ren Loren Britton és artista-disEnyadori transdisciplinar que manté valors que reverberen amb el trans*feminisme, les tecnociències, la pedagogia radical i la justícia per a discapacitats. El seu treball practica amb amor la responsabilitat cap a la col·laboració, l’accessibilitat, la política transgènere i la praxi tècnica crítica.
Ren ha compartit el seu treball artístic en múltiples institucions com ALT_CPH Biennale (Copenhaguen), Transmediale & Haus der Kulturen der Welt & Martin Gropius Bau (Berlín), Constant (Brussel·les), Sonic Acts (Amsterdam), Kunsthalle Osnabrück (Osnabrück), Het Nieuwe Institute & Vària (Rotterdam) & Rupert (Vilnius). Recentment, ha publicat articles acadèmics en Catalyst, MATTER i Digital Creativity, així com en volums editats per Bloomsbery Academic, Spektor Books i Barbara Budrich.
Treballa en col·laboració amb interlocutoris molt estimadis, en MELT amb Iz Paehr i Trans*Presents amb Rosen Eveleigh. lorenbritton.com
llegir-ne més
artistes
1 artistes
[contra]panorama
[contra]panorama, la 2a edició de Panorama, un projecte triennal iniciat pel MACBA el 2021, manté la intenció original d’«aprofundir en la col·laboració i el diàleg amb artistes i agents culturals del nostre context», però ho fa mitjançant un exercici que es desenvolupa al llarg d’un any i que adopta literalment el títol del projecte per qüestionar tant la rellevància del format triennal (o biennal) com la seva capacitat per oferir una imatge panoràmica del present.
Vistes de sala de l'exposició
més informació 02:23

Del 24 d’octubre de 2024 al 21 d’abril de 2025

Epíleg

[contra]panorama

entrades
també et pot interessar