
Activitat
Dimecres, 22 de gener de 2025
Estudi de la presència amb Nerea Calvillo
Nerea Calvillo explora les dimensions materials, tecnològiques, polítiques i socials de la pol·lució mediambiental a la intersecció entre l’arquitectura, els estudis feministes de la tecnociència, els nous materialismes i les polítiques ecològiques urbanes.
L’aire és un bé comú. Però què implica tenir dret a un aire net? I tenir dret a respirar? En lloc d’un recurs invisible que tendeix a l’escassetat, proposem pensar l’aire com una infraestructura que possibilita diferents formes de vida. L’aire produeix contaminació, reproducció, desigualtat, redistribució, biodiversitat, extractivisme… I, com tota infraestructura, està conformat per tecnologia, matèries vives i inerts, cossos, institucions, polítiques, cultura…
Conversarem sobre monitorització, control, cura i convivència amb la complexitat de les atmosferes que habitem, entre les quals, les del museu. Què passa quan pensem-respirem juntes? Hi ha presències i corporalitats que en queden excloses? Imaginarem infraestructures aèries de/per al comú.
aquesta activitat forma part de
Altes latències organitza una sèrie de converses amb membres de l’equip del museu, així com trobades en públic amb convidadis especials. Les línies de discussió s’entrellacen en una sèrie de diagrames que es publiquen i actualitzen erràticament al web del projecte (altas-latencias.xyz), així com en impressions que es mostren a l’espai expositiu. Els diagrames no ofereixen una vista completa ni definitiva de les converses, sinó que conviden a elaborar associacions especulatives i a entendre –de manera lenta i inconclusa– l’espessa xarxa de relacions i dependències que produeix el complex fenomen de la presència.
participant
Calvillo és professora al Centre de Metodologies Interdisciplinàries de la Universitat de Warwick i al màster de Disseny Arquitectònic Avançat de la Universitat de Colúmbia (Nova York). És fundadora de C+ arquitectes i d’In the Air, un projecte de recerca col·laborativa de mediacions mediambientals. Els seus projectes s’han presentat i exposat a centres internacionals, com el Canadian Centre for Architecture, la Royal Academy of Arts i el Museo de Arte Contemporáneo de Xile. És coeditora del número especial “Toxic Politics” de “Social Studies of Science” (2018) i del llibre “What Urban Media Art Can Do: Why When Where & How?” (av editions, 2016).
![[contra]panorama](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/02/contrapanorama_iweb.jpg)
