Stella Rahola Matutes ens obre les portes del seu estudi per explorar els processos creatius i materials que defineixen el trànsit d’una peça d’art des de la seva concepció fins a la seva institucionalització.
Aquest cicle de dues sessions proposa una reflexió sobre el recorregut que segueix una obra d’art des de la seva ideació fins a la seva adquisició. En aquesta primera trobada, visitarem l’estudi de Stella Rahola, arquitecta de formació que ha traslladat a la seva pràctica artística el seu interès per la creació d’entorns i pels espais situacionals. Rahola, present a la Col·lecció MACBA amb l’obra La biblioteca, explora en els seus treballs la tensió entre matèria i significat a partir de tècniques artesanals, especialment amb el vidre bufat.
En aquesta trobada, compartirà amb nosaltres el procés creatiu darrere de La biblioteca i reflexionarà sobre el trànsit de l’obra des de l’espai de producció fins al museu, tot posant en qüestió les dinàmiques de valoració i circulació de l’art contemporani. Aquesta sessió tindrà continuïtat en una segona part, que es durà a terme el pròxim 8 de maig a la galeria Dilalica, on La biblioteca va ser exposada abans d’entrar a formar part de la Col·lecció MACBA. Aquesta segona trobada permetrà aprofundir en el paper de les galeries com a espais de mediació entre la creació artística i el museu, i debatre sobre els processos de legitimació i institucionalització de l’obra d’art.
artista
Stella Rahola Matutes va estudiar Arquitectura a l’ETSAB (UPC) de Barcelona, i té un màster en Projectes també per l’ETSAB (2011) i un altre en Belles Arts per la Goldsmiths University de Londres (2019). L’arquitectura li va despertar l’interès pel sentit de l’espai, la construcció d’estructures i la capacitat del material per transformar-se. Mitjançant peces instal·latives i escultòriques, Rahola reflexiona sobre la creació de llocs i trobades situacionals que rescaten materials residuals concrets.
La impossibilitat de reutilitzar aquests materials degut a certs contextos polítics fa que es trobin en un llindar de suspens. Atenent a la seva pròpia agència de transmutabilitat, la Stella apunta cap a un estadi d’impermanència i fragilitat incòmoda que involucra altres coses i espècies. Els parentius que emergeixen d’aquestes associacions discorren per les seves forces i afectivitats, i obren possibilitats a formes de convivència que involucren una contingència ecològica.
Algunes de les seves exposicions han estat: “La biblioteca” (Dilalica, Barcelona Gallery Weekend, 2023), “Apunts per a un incendi dels ulls”, (MACBA, Barcelona, 2021), “Inviting Life at the Pavilion” (Pavelló Mies van der Rohe, Barcelona, 2023), “Teoria de l’alegria” (MACE, Eivissa, 2020), Los Angeles Contemporary Art Fair amb Union Pacific Gallery (Londres, 2019), “Gold X” (Deptford X Festival, Londres, 2018) i “Syntonic State” (TULCA Festival of Visual Arts, Galway, 2018). Darrerament, ha estat finalista del Premi Ciutat de Mallorca (2025), del Premi Arts Libris Banc Sabadell (2024), del premi de la Biennal d’Arts Visuals Ricard Camí (2022), de l’A-FAD al reconeixement de la seva trajectòria (2021) i del Premi d’Escultura de la Fundació Vila Casas (2021). Actualment és artista resident a Hangar (2023-2025). Des de 2016 és docent del MEATS (Master in Ephemeral Architecture and Temporary Spaces) a Elisava (Barcelona).
llegir-ne més