El principi d’incertesa
Activitat

El principi d’incertesa

en curs

Cinema, performance, conferències, video i audio

Ubicat a la Capella MACBA, El principi d'incertesa és un intens programa que, a través de conferències, performances, cinema, cicles de vídeo i presentacions d'artistes, analitzarà les múltiples maneres de generar una hipòtesi. Abordar un problema implica construir una o més idees que ens ajudin a pensar la naturalesa d'allò que anomenem món. Entesa des d'aquesta perspectiva, la producció artística contemporània s'ofereix com una gran obertura per especular sobre els diversos aspectes del món, el seu aspecte sensible, la seva dimensió política, la seva capacitat d'establir relacions entre les coses, entre els subjectes i la matèria, etcètera. En definitiva, pensar i generar idees —idees que se'ns apareixen en les formes més diferents— és la gran virtut de l'art.

L'any 1969 l'artista nord-americà James Lee Byars va crear una performance titulada The World Question Center. La idea original –que no va arribar a portar a terme– consistia a situar cent pensadors, científics i artistes en una habitació tancada i convidar-los a fer-se preguntes entre ells que abans s'havien preguntat a si mateixos. La versió final del treball, realitzada per a la radiotelevisió belga, és una performance en la qual Byars contacta amb tots ells per telèfon. El punt de partida d'aquest projecte rau en la mateixa idea: la importància de preservar un espai per formular preguntes i generar hipòtesis. Els títols dels quatre capítols d'aquest debat particular, en què volem transformar l'espai de la Capella durant un mes, s'han agafat de l'obra de Byars –una de les noves adquisicions de la col·lecció i que encapçalarà cadascun dels blocs de programació.

L'espai de la Capella ha estat transformat per a l'ocasió per un altre artista, Tobias Putrih. La seva obra consisteix a analitzar i produir arquitectures efímeres que desenvolupen les nocions d'actor-espectador heretades de la modernitat i les avantguardes. Com a part de la col·lecció, Tobias Putrih ha desenvolupat una obra específica per a l'espai i el programa que volem portar a terme.

La presentació de la Col·lecció MACBA és el marc idoni per propiciar un entorn en el qual quedem exposats a l'esforç ingent de reflexió que suposa la creació artística, cultural o científica. Pascal afirmava que som joncs pensants, gloriosament singulars i singularment vulnerables. Els nostres models de pensament i acció tenen tantes possibilitats com formes, i per això un dels grans reptes que hem d'afrontar consisteix, d'una banda, a crear i mantenir espais on poder exercitar les idees i, de l'altra, a generar situacions que en propiciïn la transmissió. El futur no és sinó l'exercici del pensament.

mostrar-ne més mostrar-ne menys

Cinema, performance, conferències, video i audio

Ubicat a la Capella MACBA, El principi d’incertesa és un intens programa que, a través de conferències, performances, cinema, cicles de vídeo i presentacions d’artistes, analitzarà les múltiples maneres de generar una hipòtesi. Abordar un problema implica construir una o més idees que ens ajudin a pensar la naturalesa d’allò que anomenem món. Entesa des d’aquesta perspectiva, la producció artística contemporània s’ofereix com una gran obertura per especular sobre els diversos aspectes del món, el seu aspecte sensible, la seva dimensió política, la seva capacitat d’establir relacions entre les coses, entre els subjectes i la matèria, etcètera. En definitiva, pensar i generar idees —idees que se’ns apareixen en les formes més diferents— és la gran virtut de l’art.

L’any 1969 l’artista nord-americà James Lee Byars va crear una performance titulada The World Question Center. La idea original –que no va arribar a portar a terme– consistia a situar cent pensadors, científics i artistes en una habitació tancada i convidar-los a fer-se preguntes entre ells que abans s’havien preguntat a si mateixos. La versió final del treball, realitzada per a la radiotelevisió belga, és una performance en la qual Byars contacta amb tots ells per telèfon. El punt de partida d’aquest projecte rau en la mateixa idea: la importància de preservar un espai per formular preguntes i generar hipòtesis. Els títols dels quatre capítols d’aquest debat particular, en què volem transformar l’espai de la Capella durant un mes, s’han agafat de l’obra de Byars –una de les noves adquisicions de la col·lecció i que encapçalarà cadascun dels blocs de programació.

L’espai de la Capella ha estat transformat per a l’ocasió per un altre artista, Tobias Putrih. La seva obra consisteix a analitzar i produir arquitectures efímeres que desenvolupen les nocions d’actor-espectador heretades de la modernitat i les avantguardes. Com a part de la col·lecció, Tobias Putrih ha desenvolupat una obra específica per a l’espai i el programa que volem portar a terme.

La presentació de la Col·lecció MACBA és el marc idoni per propiciar un entorn en el qual quedem exposats a l’esforç ingent de reflexió que suposa la creació artística, cultural o científica. Pascal afirmava que som joncs pensants, gloriosament singulars i singularment vulnerables. Els nostres models de pensament i acció tenen tantes possibilitats com formes, i per això un dels grans reptes que hem d’afrontar consisteix, d’una banda, a crear i mantenir espais on poder exercitar les idees i, de l’altra, a generar situacions que en propiciïn la transmissió. El futur no és sinó l’exercici del pensament.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
15 de maig 2009 – 12 de juny 2009
preu
Capella MACBA. Entrada gratuïta. Capacitat limitada
títol
El principi d’incertesa
dates
15 de maig 2009 – 12 de juny 2009
títol
El principi d’incertesa
preu
Capella MACBA. Entrada gratuïta. Capacitat limitada
programa
0 activitats
destacats
1 resultats