El mapa al plat
El taller pren com a punt de partida la idea d’una ciutat que configura unes formes identitàries i diverses de cuinar i menjar en relació amb la seva situació geogràfica, política, històrica, econòmica i cultural. Ens definim no només a través del que tastem, sinó també a través del que no tastem; els hàbits de consum ens revelen el que abunda i el que s’oblida, el que manca i el que sobra, reflecteixen els privilegis i les discriminacions, ens parlen sobre el domini, sobre aspectes de les construccions culturals i el gènere, les relacions del poder i el mercat.
El taller proposa una sèrie de pràctiques culinàries a través de les quals descobrirem una ciutat única en les seves especificitats i múltiple en funció dels ingredients amb els quals cuinem, els sabors, aromes i gestos que ens influeixen i modelen.
En la ciutat neoliberal la cuina pot produir-se en forma d’explotació laboral, però també en comunitat en forma de festa i celebració; la cuina pot ser també amor, menjar és nodrir-se o no, segons com. La cuina és, en definitiva, una eina d’anàlisi constel·ladora que ens ajuda a mapejar la ciutat.
Compartir taula, nevera, fogons i plat ens relata aspectes d’allò íntim, allò emocional, el que ens vincula en comunitats, allò individual i allò col·lectiu, la tradició i la ruptura d’aquesta.
A càrrec de Marina Monsonís
Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el graffiti, la geografia radical, l’etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals, per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està interessada en la convivència d’espais radicals on les persones es constel·len en les recerques, les tècniques, els sabers locals i globals, antics i emergents, mantenint-se en un ecosistema generós i enriquidor, on a taula dominin el goig, l’intercanvi i l’harmonia.