Naeem Mohaiemen,
Activitat

El discurs més breu

Conferència de Naeem Mohaiemen
en curs
Naeem Mohaiemen, "Two Meetings and a Funeral", 2017. Foto: Michael Nast

Naeem Mohaiemen fa servir assaig, fotografia i pel·lícules per a explorar utopies fallides dins de les narratives històriques de l’esquerra internacional. El seu film Two Meetings and Funeral (Dues reunions i un funeral, 2017), que es mostra a l’exposició Territoris indefinits, exposa l’impuls i la solidaritat de les ideologies d’esquerra del Moviment de Països No-alineats (MNOAL), així com els defectes que van determinar el seu fracàs.

En aquesta ponència, Mohaiemen analitza una figura “marginal” de la conferencia del MNOAL celebrada a Alger el 1973, tot posant el focus d’atenció en moments que al·ludeixen als futurs conflictes interns.

El discurs del ministre d’Afers Exteriors de Singapur, S. Rajaratnam, està programat per al cinquè dia, quan hi ha menys assistència de públic i l’atenció s’ha esvaït. Rajaratnam es refereix, primer, al discurs que ha preparat i entregat per endavant a l’equip d’intèrprets. Però, com que tothom ja en té una còpia impresa, decideix saltar-se el text oficial i fer comentaris improvisats: «Tindran dos discursos pel preu d’un bitllet d’avió. I serà el discurs més breu d’aquesta conferència.»

Diu això després de dies de ponències de denúncia grandiloqüents, potser com una referencia indirecta als discursos de duracions de rècord del cubà Fidel Castro i del iugoslau Josip Broz Tito (de més d’una hora cadascun). Després d’aquesta ruptura del protocol venen comentaris punyents sobre el comerç, la cooperació econòmica, el control de natalitat i la dependència del petroli. Però quan les càmeres de televisió enfoquen el públic, es veu que hi ha molts líders mundials que no s’han posat els auriculars de la traducció.

En la pel·lícula de Mohaiemen, la distribució és una altra: Castro i Tito només fan aparicions fugaces, mentre que la veu de Rajaratnam guia el capítol de Nova York i Alger. El moment del “gir” en la solidaritat del tercer món no el va determinar tan sols la dependència fatal respecte a l’energia del carbó cap al 1974, sinó la incapacitat de respondre a l’interrogant de Rajaratnam: «Tots estem d’acord en allò a què ens oposem, però a favor de què estem exactament?»

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
17 de maig 2019
horari
19 h
títol
El discurs més breu
programa
0 activitats