Dones, raça i classe
Activitat

Dones, raça i classe

en curs

Conferència i seminari a càrrec d'Angela Davis

¿Com és possible, es pregunta Angela Davis, que un cop gestat el feminisme americà com a moviment i teoria política, en el si de les lluites abolicionistes i obreres de finals del segle XIX, la veu i les reivindicacions de les dones negres hagin estat sistemàticament invisibilitzades pel feminisme blanc liberal? Aquesta pregunta la impulsa a traçar una nova genealogia dels moviments radicals d'alliberament nord-americans en què desvela les arrels comunes de les lluites antiesclavistes i dels moviments de defensa dels drets de les dones. Davis no aprofita l'ocasió per fer notar la discriminació racial operada pel feminisme dominant, sinó per afirmar un nou programa feminista, basat en una aliança transversal que critica les exclusions de raça, gènere, classe i sexualitat, que es planteja com a projecte d'emancipació col·lectiva. El feminisme es converteix en un vector de crítica i desmantellament radical de les estructures transversals de control polític i social que van des de l'espai domèstic fins a les presons, passant pels estatuts que confereixen ciutadania, treball, identitat o pertinença.

Angela Davis (Birmingham, Alabama, 1944) és activista i teòrica política. Després de llicenciar-se per la Brandeis University, va estudiar filosofia amb Herbert Marcuse, la teoria del qual –segons aquesta teoria és obligació de l'individu rebel·lar-se contra el sistema– va tenir una gran influència en les seves idees polítiques. Des de finals dels anys seixanta Davis desenvolupa la seva activitat a favor dels drets civils, i se centra en la lluita de classe i en la discriminació racial, així com en la denúncia del sistema judicial i penitenciari dels Estats Units. Acusada de conspiració, fou empresonada i posada en llibertat el 1972. Des d'aleshores és membre del Consell Assessor del Prison Activist Resource Center, i milita activament per l'abolició del sistema penitenciari.

Ha publicat nombrosos llibres com ara If They Come in The Morning: Voices of Resistance (1971), Angela Davis: An Autobiography (1974), el clàssic Women, Race and Class (1981) [Mujeres, raza y clase. Madrid: Akal, 2004] i Women, Culture and Politics (1989), i també nombrosos assajos sobre feminisme, racisme i sistemes penitenciaris. En l'actualitat és catedràtica d'honor d'Estudis feministes i afroamericans al Departament d'Història de la Consciència de la Universitat de Santa Cruz, a Califòrnia.

mostrar-ne més mostrar-ne menys

Conferència i seminari a càrrec d’Angela Davis

¿Com és possible, es pregunta Angela Davis, que un cop gestat el feminisme americà com a moviment i teoria política, en el si de les lluites abolicionistes i obreres de finals del segle XIX, la veu i les reivindicacions de les dones negres hagin estat sistemàticament invisibilitzades pel feminisme blanc liberal? Aquesta pregunta la impulsa a traçar una nova genealogia dels moviments radicals d’alliberament nord-americans en què desvela les arrels comunes de les lluites antiesclavistes i dels moviments de defensa dels drets de les dones. Davis no aprofita l’ocasió per fer notar la discriminació racial operada pel feminisme dominant, sinó per afirmar un nou programa feminista, basat en una aliança transversal que critica les exclusions de raça, gènere, classe i sexualitat, que es planteja com a projecte d’emancipació col·lectiva. El feminisme es converteix en un vector de crítica i desmantellament radical de les estructures transversals de control polític i social que van des de l’espai domèstic fins a les presons, passant pels estatuts que confereixen ciutadania, treball, identitat o pertinença.

Angela Davis (Birmingham, Alabama, 1944) és activista i teòrica política. Després de llicenciar-se per la Brandeis University, va estudiar filosofia amb Herbert Marcuse, la teoria del qual –segons aquesta teoria és obligació de l’individu rebel·lar-se contra el sistema– va tenir una gran influència en les seves idees polítiques. Des de finals dels anys seixanta Davis desenvolupa la seva activitat a favor dels drets civils, i se centra en la lluita de classe i en la discriminació racial, així com en la denúncia del sistema judicial i penitenciari dels Estats Units. Acusada de conspiració, fou empresonada i posada en llibertat el 1972. Des d’aleshores és membre del Consell Assessor del Prison Activist Resource Center, i milita activament per l’abolició del sistema penitenciari.

Ha publicat nombrosos llibres com ara If They Come in The Morning: Voices of Resistance (1971), Angela Davis: An Autobiography (1974), el clàssic Women, Race and Class (1981) [Mujeres, raza y clase. Madrid: Akal, 2004] i Women, Culture and Politics (1989), i també nombrosos assajos sobre feminisme, racisme i sistemes penitenciaris. En l’actualitat és catedràtica d’honor d’Estudis feministes i afroamericans al Departament d’Història de la Consciència de la Universitat de Santa Cruz, a Califòrnia.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
23 de març 2005 – 14 de maig 2005
títol
Dones, raça i classe
dates
23 de març 2005 – 14 de maig 2005
títol
Dones, raça i classe
programa
0 activitats
destacats
1 resultats