De la paraula a la imatge. La poesia visual com a discurs poètic alternatiu
Activitat

De la paraula a la imatge. La poesia visual com a discurs poètic alternatiu

Curs monogràfic a càrrec d'Enric Bou

Aquest curs proposa instruments per entendre les relacions entre una literatura basada en el text-text i una en què la imatge ocupa un lloc privilegiat a partir d’una visió històrica del paper de la poesia visual en les avantguardes. Llegir i mirar la poesia visual ens fa replantejar la nostra actitud com a lectors --ens fa llegir més a poc a poc, perquè el missatge atreu l'atenció sobre ell mateix--, i fins i tot ens fa examinar sota nova llum l'operació de llegir. O, almenys, "mirar-la" amb nous ulls, perquè ens atansem molt al nucli de la creació del signe lingüístic: a l’establiment d'unes zones de confusió --o d'ambigüitat-- entre el significant i el significat.

A través del repàs d'exemples de la tradició de la poesia visual es pot comprovar com progressa el concepte d'obra "oberta". D'uns missatges estrictament unívocs en l'antiguitat arribem a uns de notablement complexos en el segle XX: polisignificatius, amb recurs a la connotació, exigint la participació activa del lector per tal de llegir dibuixos o mirar textos.

Aquesta activitat de formació està reconeguda per la Direcció General d'Innovació del Departament d'Educació i s'imparteix en català.

Enric Bou (Barcelona, 1954) ensenya des del 1996 al Departament d'Estudis Hispànics de la Brown University (EUA). Ha publicat llibres com Papers privats. Assaig sobre les formes literàries autobiogràfiques (1993), Voces en el Museo. Arte y literatura en la modernidad (1997), Pintura en el aire. Arte y literatura en la modernidad hispánica (2001) i Daliccionario. Objetos, mitos y símbolos de Salvador Dalí (2004). Responsable de les edicions crítiques de les obres de Joan Salvat-Papasseit, Joan Maragall i Guerau de Liost, així com de les Obras completas de Pedro Salinas (2007). També ha editat el Nou Diccionari 62 de la Literatura Catalana (2000) i una antologia general de la poesia visual, La crisi de la paraula. La Poesia Visual: un discurs poètic alternatiu (2003).

mostrar-ne més mostrar-ne menys

Curs monogràfic a càrrec d’Enric Bou

Aquest curs proposa instruments per entendre les relacions entre una literatura basada en el text-text i una en què la imatge ocupa un lloc privilegiat a partir d’una visió històrica del paper de la poesia visual en les avantguardes. Llegir i mirar la poesia visual ens fa replantejar la nostra actitud com a lectors –ens fa llegir més a poc a poc, perquè el missatge atreu l’atenció sobre ell mateix–, i fins i tot ens fa examinar sota nova llum l’operació de llegir. O, almenys, “mirar-la” amb nous ulls, perquè ens atansem molt al nucli de la creació del signe lingüístic: a l’establiment d’unes zones de confusió –o d’ambigüitat– entre el significant i el significat.

A través del repàs d’exemples de la tradició de la poesia visual es pot comprovar com progressa el concepte d’obra “oberta”. D’uns missatges estrictament unívocs en l’antiguitat arribem a uns de notablement complexos en el segle XX: polisignificatius, amb recurs a la connotació, exigint la participació activa del lector per tal de llegir dibuixos o mirar textos.

Aquesta activitat de formació està reconeguda per la Direcció General d’Innovació del Departament d’Educació i s’imparteix en català.

Enric Bou (Barcelona, 1954) ensenya des del 1996 al Departament d’Estudis Hispànics de la Brown University (EUA). Ha publicat llibres com Papers privats. Assaig sobre les formes literàries autobiogràfiques (1993), Voces en el Museo. Arte y literatura en la modernidad (1997), Pintura en el aire. Arte y literatura en la modernidad hispánica (2001) i Daliccionario. Objetos, mitos y símbolos de Salvador Dalí (2004). Responsable de les edicions crítiques de les obres de Joan Salvat-Papasseit, Joan Maragall i Guerau de Liost, així com de les Obras completas de Pedro Salinas (2007). També ha editat el Nou Diccionari 62 de la Literatura Catalana (2000) i una antologia general de la poesia visual, La crisi de la paraula. La Poesia Visual: un discurs poètic alternatiu (2003).

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
21 de setembre 2010 – 28 de setembre 2010
preu
Preu de la matrícula: 30 eur. Estudiants i aturats: 20 eur. Amics del MACBA: gratuïtAuditori MACBA. Capacitat limitada
títol
De la paraula a la imatge. La poesia visual com a discurs poètic alternatiu
programa
0 activitats