Divendres 12 i dissabte 13 d'abril de 2024
CRIPSI
Algunes papallones nocturnes emeten sons ultrasònics que confonen l’oïda dels ratpenats quan aquests intenten detectar-les per l’eco dels seus crits. La cripsi, l’exercici de desaparèixer o passar inadvertit al món, també pot ser sonora.
A partir de les idees al voltant de les quals gira el treball de Daniel Steegmann Mangrané, l’Institute for Postnatural Studies planteja una sèrie d’activacions experimentals (performances, sessions d’escolta, recerca i música) que amplien les capes perceptives de l’exposició a través del so. Basant-se en estratègies animals de camuflatge i ecolocalització, i durant dos dies, Cripsi permetrà als visitants navegar el museu a través de sons, reverberacions i ecos que generin una nova relació entre les obres, els cossos i l’entorn que els envolta.
Les convidades al programa –Fabiana Vinagre, Belén Rodríguez, Vica Pacheco i Julián Galay– amplien les capes perceptives i conceptuals de l’exposició Una fulla al lloc de l’ull, aprofundint en el marc de l’ecologia sonora proposat per l’Institute for Postnatural Studies.
L’exposició serà activada pels cossos de Fabiana Vinagre i André Felipe, que donaran vida a dues obres tèxtils de Belén Rodríguez, concebudes al bosc cantàbric amb el qual conviu l’artista. A Eu era ar, espaço vacio, tempo, aquests éssers emplomallats, camuflats de “color bosc”, habitaran l’espai des de la performativitat, explorant altres formes d’esdevenir amb el nostre entorn i els recursos que ens envolten.
A la Capella, Julián Galay ens convidarà a endinsar-nos en un estat oníric a través de sons d’ocells i aranyes. Mímesis, una conferència performàtica acompanyada d’una sessió d’escolta activa, explorarà aquestes dimensions sonores com altres àmbits de comunicació interespècie. Per mitjà d’un concert experimental, Galay farà servir el diapasó com a eina científica per a sensibilitzar-nos amb les vibracions arquitectòniques de l’espai, així com la seva relació amb el nostre subconscient.
El dissabte, i com a cloenda del cicle, Vica Pacheco presentarà Animacy, una peça envolupant on l’artista d’Oaxaca, a través dels seus “atuells xiuladors”, ens transportarà a un espai de sonoritats i connexions entre el cos i el territori. El seu treball, des del sincretisme d’antigues pràctiques musicals mexiques i rituals i significats mitològics, obre un univers sonor al voltant de la respiració, l’energia i tot el que és orgànic.
Aquest cicle d’activitats començarà amb una xerrada performàtica inaugural a càrrec de l’Institute for Postnatural Studies, el divendres 12 a les 19:00 h.
Un programa comissariat per l’Institute for Postnatural Studies.
Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d’ells.
Del 16 de novembre de 2023 al 20 de maig de 2024