Auditori MACBA
Activitat

Conèixer Georges Perec

Cicle comissariat per Ricard Ripoll amb la col·laboració de Frederic Montornés.
en curs
Auditori MACBA

Retransmissió prevista en directe a partir de les 19 h.

El seminari Conèixer Georges Perec s’inscriu en l’exposició Espècies d’espais, comissariada per Frederic Montornés. El títol d’aquesta exposició, manllevat d’una de les obres de l’escriptor francès, posa en relleu que la literatura i l’art tenen un diàleg fructífer. Però no ens sembla que Perec sigui un autor gaire conegut fora de l’àmbit estrictament literari. És per això que proposem unes conferències, o intervencions, al voltant de la seva vida i de la seva obra.

Perec va entrar a l’OULIPO el 1967 i, poc després, el 1970, hi entraria Marcel Bénabou. Ell ens podrà parlar del Perec més íntim, que va conèixer de prop, i amb qui va ordir trames novel·lesques. Un altre escriptor de l’OULIPO, Olivier Salon, s’encarregarà de donar una visió de conjunt de l’obra perequiana. Eduarda Keating, que va dedicar la seva tesi doctoral a la novel·la La Vie mode d’emploi (La vida, manual d’ús, versió catalana d’Annie Bats i Ramon Lladó), exposarà algunes de les traves que hi circulen. Finalment, un debat amb persones provinents d’àmbits diversos permetrà fer-se una idea de la riquesa de les lectures que es desprenen de l’obra de Perec.

Per completar el seminari i posar en pràctica algunes de les tesis de l’OULIPO, el taller de dissabte, a càrrec de Ricard Ripoll, proposarà exercicis d’escriptura lúdica, n’analitzarà les dificultats i demostrarà la màxima oulipiana que afirma que la trava ens permet ser més lliures. Els participants se sentiran com «ratolins que construeixen un laberint al seu voltant només pel goig de poder-ne escapar».

PONENTS
Marcel Bénabou
Antic alumne de l’Ecole Normale Supérieure (1960-1964), doctor en Lletres (1972), professor d’Història Romana a la Université de Paris 7 – Denis Diderot (1974-2002). Va ingressar a l’Oulipo el 1970, després del seu amic Georges Perec, amb qui el 1966 havia concebut els projectes PALF (Production Automatique de Littérature Française) i LSD (Littérature Semi-Définitionnelle). Com es desprèn dels títols de les seves obres publicades més rellevants, està interessat principalment en els problemes de la lectura i l’escriptura. En les seves produccions oulipianes, ha explorat diversos àmbits, entre els quals destaquen el de l’erudició (la recerca dels «plagiaris per anticipació» de l’Oulipo en l’antiguitat grega i romana) i el de les manipulacions combinatòries sobre el «llenguatge cuit». Des de l’elecció de Paul Fournel com a president de l’Oulipo, ha assumit les funcions de «secretari definitivament provisori» i de «secretari provisòriament definitiu» del grup.

Marla Jacarilla
Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, realitza el màster de Producció i Recerca Artística de la Universitat de Barcelona. Desenvolupa la seva obra mitjançant tècniques com l’escriptura, la performance, els curtmetratges i les videoinstal·lacions. Busca contínuament nexes entre l’art plàstic, les noves tecnologies i la literatura per desenvolupar una narrativitat fragmentada i esquitxada de ficció que l’espectador és convidat a recompondre.

Eduarda Keating
Catedràtica d’Estudis Romànics de la Universidade do Minho, Campus de Gualtar, Braga (Portugal), imparteix cursos de grau i postgrau d’estudis francesos (llengua i literatura), traducció i literatura comparada. Presidenta del Conselho Cultural da UMinho. Membre del comitè d’avaluació de l’agència nacional per a l’educació superior en arts i humanitats. Degana de la Facultat d’Arts i Humanitats (UMinho) entre 2008 i 2013. El 1987 es va doctorar en Literatura Francesa Contemporània amb una tesi sobre La Vie mode d’emploi de Perec a la Université de Toulouse – Le Mirail (França).

Pablo Martín Sánchez
Graduat superior en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona, llicenciat en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona, màster en Humanitats per la Universidad Carlos III de Madrid, doctor en Llengua i Literatura Franceses per la Université de Lille – 3 i doctor en Teoria de la Literatura i de l’Art i Literatura Comparada per la Universidad de Granada. En el sector editorial ha treballat com a lector, corrector, traductor i llibreter. Ha traduït autors de la talla d’Alfred Jarry, Marcel Schwob, Raymond Queneau, Bernard-Marie Koltés o Wajdi Mouawad, ha publicat el llibre de relats Fricciones (E.D.A. Libros, 2011) i és autor de la novel·la El anarquista que se llamaba como yo (Acantilado, 2012), escollida per El Cultural millor òpera prima de l’any. Membre del Collège de ’Pataphysique i de l’Altíssimo Instituto de Estudios Pataphysicos de La Candelaria des del 2009, ha estat cooptat per l’Oulipo (Ouvroir de Littérature Potentielle) el 2014.

Adrià Pujol Cruells
Antropòleg i escriptor. Docent en diverses universitats catalanes, també ha treballat en l’àmbit de la museografia i de la recerca en ciències socials. Cofundador de l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), ha publicat assaig, novel·la, crítica literària i conte. Actualment tradueix La Disparition de Georges Perec.

Ricard Ripoll
Professor de Literatura Francesa de la UAB. Escriptor i traductor. Màster de Literatura Comparada i doctor en Filologia Francesa. Les seves investigacions se centren en les escriptures de la modernitat poètica i la qüestió del sentit. Ha traduït, entre d’altres, l’obra completa de Lautréamont al català. Ha publicat una dotzena de poemaris on l’experimentació formal es combina amb la construcció d’un jo poètic allunyat de qualsevol subjectivitat aparent. És director de la revista Visat (www.visat.cat) del PEN català.

Olivier Salon
Membre de l’Oulipo des de l’any 2000, Olivier Salon és escriptor (poesia, teatre, conte), matemàtic, alpinista (va escalar El Capitan, al Yosemite Park, i va descriure l’aventura en el llibre El Capitan), pianista i actor (diverses peces basades en textos de l’Oulipo, com Pièces détachées, Chant’Oulipo (Chant’Oulipo) i Conférence en forme de poire, dedicada a Erik Satie).

mostrar-ne més mostrar-ne menys
participants
Marla Jacarilla
Alcoi, 1980
Marcel Bénabou
Eduarda Keating
programa
0 activitats