Àngels Ribé
Activitat
5, 6 i 7 de març de 2020

Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització

Seminari dirigit per Jaime Vindel
PEI Obert
en curs
Àngels Ribé "Intersecció d'onada", 1969

Aquesta activitat es podrà seguir en streaming. Retransmissió prevista en directe dels dies 5, 6 i 7 de març.

Aquest seminari del PEI Obert intentarà respondre a l’onada de mobilitzacions contra la crisi climàtica que s’estan produint a diversos llocs del món amb la intenció de debatre les diferents variants de la imaginació política contemporània en relació amb la transició ecosocial. Des dels partidaris del Green New Deal fins als plantejaments ecosocialistes, passant per les lògiques de la desconnexió comunitària o la crítica ecofeminista de les polítiques extractivistes, aquestes posicions teòriques se solapen amb la tasca pràctica que duen a terme nombrosos col·lectius d’activistes, representants polítics, agents socials i productors culturals.

Aquesta pluralitat de veus confluirà en el seminari amb la intenció d’oferir una resposta parcial (i no unívoca) a dues qüestions concretes. En primer lloc, a la necessitat de constituir i consolidar una nova cultura material de vida que redueixi el dany ecosistèmic promogut per la civilització tardocapitalista. En segon lloc, amb l’objectiu de conferir a aquesta pretensió un aire de realitat, al desig de reactivar una imaginació estratègica que, en contrast crític amb el decurs dels projectes emancipatoris del segle XX, faciliti dur a terme la transició ecosocial a un futur de regulació racional del metabolisme socioambiental.

Dirigit per Jaime Vindel, membre de la direcció del PEI, doctor europeu en Història de l’Art i màster en Filosofia i Ciències Socials. Investigador del Programa Ramón y Cajal de l’Instituto de Historia del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, on desenvolupa un estudi sobre la relació entre les metàfores de la física termodinàmica i els imaginaris culturals de la modernitat fòssil.


Totes les conferències que no siguin en castellà o en català tindran traducció simultània. Es prega puntualitat. Sempre que quedin places disponibles, es podran fer inscripcions individuals per sessions directament a recepció. També, es podrà seguir en streaming a l’atri del museu. 

Biografies

Luna Acosta. Artista visual, Llicenciada. història de l’art i curadoria, amb enfocament en art contemporani i política, Esp. art sonor i noves tecnologies (Universitat de Xile). En el seu treball explora les relacions entre desplaçament forçat i migració com a resultats de violències colonials i la possibilitat de la conformació de comunitats temporals de destraumatització colonial i política per mitjà de dispositius d’art col·laboratiu.

Miriam García Torres és ecologista i feminista. És activista de l’Àrea d’Antiglobalització, Pau i Solidaritat d’Ecologistes en Acció; desenvolupa la seva activitat professional a Brigades Internacionals de Pau (PBI), i forma part del col·lectiu Miradas Críticas del Territorio desde el Feminismo. Té un màster en Estudis Socioambientals per la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials FLACSO-Equador, i està especialitzada en conflictes socioecològics, ecologia política feminista i drets humans. Ha viscut diversos anys a l’Amèrica Llatina, on ha acompanyat i ha après dels processos de resistència de comunitats i dones indígenes per la defensa del territori davant de megaprojectes extractius.

Luis González Reyes és membre d’Ecologistes en Acció, de la qual va ser durant nou anys coordinador confederal. És soci de Garúa S. Coop. Mad., que es dedica a facilitar les transicions ecosocials fomentant pràctiques concretes, formant, investigant i acompanyant processos. En aquests quatre àmbits, treballa sobretot en temes relacionats amb l’ecologisme, l’economia i la pedagogia. Des d’aquest àmbit, és col·laborador habitual de diverses universitats. També treballa a FUHEM, fundació de la qual és coordinador d’educació ecosocial. Així mateix, coordina els menjadors escolars ecològics i saludables. És autor o coautor d’una vintena de llibres sobre diverses facetes de l’ecologisme social. Entre altres, ha publicat En la espiral de la energía i Educar para la transformación ecosocial. Pel que fa a la seva formació acadèmica, és doctor en Químiques.

Yayo Herrero és antropòloga, educadora social i enginyera tècnica agrícola. Exerceix com a professora i col·laboradora de la Càtedra UNESCO d’Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible (UNED) i és sòcia fundadora de Cooperativa Garúa. És una investigadora destacada en els àmbits ecofeminista i ecosocialista europeus, i ha participat en nombroses iniciatives socials sobre foment dels drets humans i ecologia social, camp en què ha publicat més d’una vintena de llibres i nombrosos articles. Va ser directora general de la fundació FUHEM del 2012 al 2018 i coordinadora del Centre Complutense d’Estudis i Informació Mediambiental de la Fundació General Universitat Complutense de Madrid entre el 2009 i el 2012. A més, també va ser membre del consell editorial d’Hegoa i del consell de redacció de Papeles, i coordinadora confederal d’Ecologistes en Acció entre el 2005 i el 2014. 

Laura Laguna és activista ecosocial en diversos col·lectius, com ara Red Ecofeminista. Té un màster en Estudis de Gènere per la Universitat Complutense de Madrid. Actualment, està cursant el programa de doctorat en Estudis Feministes a la mateixa universitat.

Aura Lolita Chávez Ixcaquic és feminista comunitària, mestra, defensora de la vida, de la terra i de territoris i portaveu del Consell de Pobles K’iche’. Va ser coordinadora de la consulta comunitària a Santa Cruz del Quiché l’any 2010, en què 87 comunitats, amb un total de participació assembleària de més de 27.000 persones, van rebutjar empreses transnacionals extractivistes: mineres, petrolieres, hidroelèctriques, de monocultiu forestal, etc. Des d’aleshores, Lolita ha estat amenaçada, perseguida, criminalitzada i judicialitzada per les seves accions en defensa de la terra i el territori. Està emparada per mesures cautelars de protecció de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH). És peticionària directa en denúncies contra l’Estat guatemalenc interposades davant la CIDH i en denúncies internacionals contra empreses transnacionals. 

Ánxela Louzao és biòloga, i durant els últims anys ha treballat en l’àmbit de la recerca científica desenvolupant una tesi doctoral en el camp de la genètica. Actualment, participa en el Programa d’Estudis Independents del MACBA, on investiga el vincle entre art, ciència i ecologisme. 

Joan Martínez Alier va néixer a Barcelona el 1939. Va estudiar Economia i Dret a la Universitat de Barcelona. El 1961 es va traslladar a Oxford, i després a Stanford, per estudiar-hi Economia Agrària. Va ser becari de recerca al St. Antony’s College, a Oxford, entre el 1963 i el 1973. És autor de llibres sobre lluites agràries a Andalusia, Cuba i el Perú, i col·laborador del Journal of Peasant Studies, a més de membre de l’editorial Ruedo Ibérico de París. Va tornar a la UAB el 1975 com a catedràtic d’Economia i Història Econòmica i, posteriorment, d’Economia Ecològica. Va ser cofundador de l’ICTA-UAB. El 1990 va llançar la revista Ecología Política. El 2019 va publicar la seva autobiografia, titulada Demà serà un altre dia. Una vida fent economia ecològica i ecologia política. És codirector de l’EJAtlas (ejatlas.org), i està preparant el seu últim llibre sobre conflictes ambientals: Terra, aigua, aire i llibertat. Va rebre el premi Leontief d’Economia el 2017, i se li ha concedit una beca ERC Advanced Grant (EnvJustice, 2016-2021).

Cara New Daggett és professora al Departament de Ciències Polítiques del Virginia Tech, on investiga la política energètica i mediambiental. El seu llibre The Birth of Energy: Fossil Fuels, Thermodynamics, and the Politics of Work (Duke, 2019) aborda la relació entrellaçada de les polítiques del treball i l’energia després del descobriment de l’energia al segle XIX. També ha escrit sobre la «petromasculinitat», àmbit en què ha posat de manifest l’estreta relació entre la misogínia i la negacionista climàtica en els moviments d’extrema dreta. La seva recerca actual, que duu a terme en col·laboració, es pregunta de quina manera els enfocaments feministes sobre el poder i la justícia són la millor manera d’imaginar i dissenyar els sistemes d’energia. 

Emilio Santiago Muiño és doctor en Antropologia Social, amb una tesi sobre la transició sistèmica a Cuba després de la caiguda de la Unió Soviètica. Ha estat investigador doctoral i docent al Departament d’Antropologia Social i Pensament Filosòfic Espanyol de la Universitat Autònoma de Madrid. Ha format part del Grup de Recerca Transdisciplinari sobre Transicions Socioecològiques, dins del projecte HUAMECO (Humanitats Ambientals – Estratègies per a l’Empatia Ecològica i la Transició cap a Societats Sostenibles), i també del Consell de l’Institut Universitari DEMOSPAZ (Universitat Autònoma de Madrid). És fundador del projecte de transformació social Rompe el Círculo (Móstoles) i activista de l’institut de transició Rompe el Círculo. Actualment, treballa com a director de Medi Ambient a l’Ajuntament de Móstoles.

Marian Simón Rojo és doctora arquitecta i professora associada al Departament d’Urbanística i Ordenació del Territori de l’ETSAM, Universitat Politècnica de Madrid (UPM). Entrar a formar part del col·lectiu Bajo el Asfalto está la Huerta va suposar per a ella un punt d’inflexió per connectar les preocupacions sobre barris vulnerables i deteriorament ecològic amb les alternatives agroecològiques gestionades des del comú. Actualment, exerceix la seva professió des d’una recerca militant en l’àmbit de l’urbanisme socialment i ecològicament responsable, l’agroecologia i la integració del sistema agroalimentari en la planificació i la rehabilitació integrada de barris. Fundadora de Surcos Urbanos, impulsa des dels seus inicis les plataformes Madrid Agroecológico i Extinction Rebellion. 

Daniel Tanuro és un enginyer agrònom mediambientalista belga. És autor d’El imposible capitalismo verde. Del vuelco climático capitalista a la alternativa ecosocialista (La Oveja Roja, 2011), Frankenstein en la Casa Blanca (Sylone, 2019) i Demasiado tarde para ser pesimista (Sylone, de publicació recent). 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
5, 6 i 7 de març de 2020
localització
Auditori Meier
títol
Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització
preu
Gratuït. 
dates
5, 6 i 7 de març de 2020
títol
Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització
localització
Auditori Meier
preu
Gratuït. 
programa
0 activitats
destacats
16 resultats
El model de vida de pobles originaris, un plantejament davant la crisi civilitzatòria neoliberal — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Debat amb Aura Lolita Chávez Ixcaquic, Yayo Herrero i Miriam García Torres, moderat per Ánxela Louzao i Luna Acosta — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Enregistrament audiovisual activitat]
document
El moviment global de justícia ambiental i l’EJAtlas — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Extractivismes i expulsions: resistències davant els monstres del desamor — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Presentació a càrrec de Jaime Vindel — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Energia: Una geoteologia del treball — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Extractivisme i patriarcat. El poder corporatiu en guerra contra la vida — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Enregistrament audiovisual activitat]
document
L’ecosocialisme com a imaginari. Nous paradigmes i estratègies davant el desastre — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Taula rodona “El paper de les organitzacions polítiques i dels moviments socials” — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Extractivismes i expulsions: resistències davant els monstres del desamor — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2022
Visita a La Cuina — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2022
Artivisme i extractivisme — Tallers PEI Obert. Cap a una nova imaginació ecosocial [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2022
Artivisme i ecofeminismes — Tallers PEI Obert. Cap a una nova imaginació ecosocial [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2022
El model de vida de pobles originaris, un plantejament davant la crisi civilitzatòria neoliberal — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2022
Extractivisme i patriarcat. El poder corporatiu en guerra contra la vida — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2022
Debat amb Aura Lolita Chávez Ixcaquic, Yayo Herrero i Miriam García Torres, moderat per Ánxela Louzao i Luna Acosta — Cap a una nova imaginació ecosocial. Narratives i transicions davant la crisi de civilització. Seminari PEI Obert [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2022