Emilio López Menchero. Imatge cortesia de l’artista
Activitat
Dissabte 25 de maig de 2024

Camarades 

Performance site-specific d’Emilio López Menchero.
en curs
Emilio López Menchero. Imatge cortesia de l’artista

A principi de 1939, les principals institucions republicanes i dels pocs països que encara reconeixen la República com a únic govern legítim de l’Estat espanyol, s’estableixen a Agullana per gestionar la retirada just abans de la derrota total. Durant unes setmanes, el Govern de la República Espanyola, el de la Generalitat de Catalunya, l’Estat Major Central de l’Exèrcit o les ambaixades de Mèxic i la Unió Soviètica ocupen cases i masos mentre centenars de milers de persones afamades i mortes de fred travessen la frontera cap a un futur incert.

De tornada a Brussel·les, després de recórrer els camins per on van escapar els exiliats i de visitar les cases que van ser refugi fugaç de les institucions, l’Emilio troba una biografia de Ióssif Stalin escrita per Lev Trotski en una antiga maleta del seu avi. Curiosament, la lectura d’aquest llibre inacabat per l’assassinat de Trotski a mans de l’agent estalinista Ramon Mercader, enviat a Mèxic per la Unió Soviètica, converteix allò que a Agullana semblava un viatge al passat en premonició del nou cicle d’utopia-convertida-en-infern a punt de fer tremolar el món. A través de Camarades, López-Menchero proposa un recorregut pels exilis propiciats pel totalitarisme, una performance col·lectiva i popular que ens porta del somni revolucionari al malson genocida d’enveges fratricides i deliris de grandesa.

Places limitades. Inscripcions a info@lainfinitalh.org Per a més informació, consulta les nostres xarxes @lainfinitalh @antipodes

Una coproducció de La Infinita de L’Hospitalet i Les Antípodes a càrrec d’Oriol Caba i Jordi Colomer. Amb el suport de l’Ajuntament d’Agullana, l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat / Districte Cultural i de la Generalitat de Catalunya, MUME Museu Memorial de L’Exili de La Jonquera, Departament de Cultura i MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Dissabte 25 de maig de 2024
horari
De 9:00 a 15:00 h
localització
Agullana (Girona)
títol
Camarades 
idioma
Català i castellà
preu
Activitat gratuïta. Places limitades. Amb inscripció prèvia a info@lainfinitalh.org
dates
Dissabte 25 de maig de 2024
títol
Camarades 
horari
De 9:00 a 15:00 h
idioma
Català i castellà
localització
Agullana (Girona)
preu
Activitat gratuïta. Places limitades. Amb inscripció prèvia a info@lainfinitalh.org
PROGRAMA
09:00 – 09:10 h
Sortida des de Barcelona
11:00 – 11:30 h
Arribada a Agullana (Girona)
11:30 – 11:45 h
Ajuntament. Benvinguda i acolliment. Solidaritat internacional de l’art i la cultura
11:45 – 12:15 h
Esmorzar
12:15 – 14:45 h
Ambaixada mexicana. “Trying to be Stalin”
14:45 – 15:00 h
La Concòrdia. Homenatge a l’home d’acer
15:00 – 15:15 h
La Concòrdia. Banquet georgià
participant
Emilio López-Menchero
Emilio López-Menchero (Mol, Bèlgica, 1960) és un artista espanyol-belga transdisciplinar que treballa amb pintura, dibuix, instal·lació, fotografia, vídeo, intervenció urbana i performance. Explora el concepte d’identitat i del lloc que ocupa l’artista a la societat. Sovint pren com a punt de partida figures conegudes de la literatura, la música, el cinema i la política, les quals examina sota microscopi. Per a la sèrie “Trying to be…”, es disfressa de figures destacades de la història (de l’art) i de la nostra memòria col·lectiva, des de Frida Kahlo, Pablo Picasso i Fernand Léger fins al Che Guevara, Yasser Arafat i Pablo Escobar. Mitjançant la imitació constant d’aquestes personalitats, on adopta les seves poses i vestuari característics, deconstrueix una sèrie de figures mítiques i analitza què converteix un personatge en icònic. En la seva adopció del paper d’altres personatges, un dels seus principals temes d’interès és la idea d’una perspectiva i visió del món que es veuen alterades. Més informació a https://www.emiliolopez-menchero.be
llegir-ne més
Camarades 
1 artistes
Contacte
Per més informació, consulta les xarxes:

@lainfinitalh @antipodes

Jordi Colomer
més informació 02:23
exposició
Del 9 de maig al 24 de setembre de 2024
Jordi Colomer. Façana Foto Festa Futur Fideus
també et pot interessar