Barcelona (des)colonial
Activitat

Barcelona (des)colonial

Possessions d’ultramar i canvi urbà (1835-1898)
Barcelona (des)colonial

Ruta de autor i el MACBA surten del museu amb aquest itinerari que reflexiona sobre les fortunes amassades a Amèrica i la inversió d’aquest capital en la transformació de Barcelona. Un recorregut que resignifica la participació dels indians en el repartiment colonial per atendre els relats de pillatges i el seu nexe amb els sectors ferroviari, navilier, financer i immobiliari en aquesta banda de l’Atlàntic.

Es tracta d’un itinerari que propicia una experiència descolonial dialogant amb l’entramat urbà i el palimpsest de sucre, cafè, aiguardent, tabac…, que compon algunes trames de Barcelona.

Ruta de autor
«Definim Ruta de autor com una iniciativa que fa traçats independents i crea itineraris propis. Investiguem i activem els recorreguts partint de la nostra experiència i de la revisió de les temàtiques extraterritorials pròpies dels desplaçaments. El denominador comú que ens defineix és la investigació del context i els trànsits que alimenten allò que mirem. Evoquem referents diversos per activar la percepció i el coneixement del passejant.»
www.rutadeautor.com

dates
27 de novembre 2014 – 30 de novembre 2014
títol
Barcelona (des)colonial
dates
27 de novembre 2014 – 30 de novembre 2014
títol
Barcelona (des)colonial
participant
Ruta de autor combina tot un ventall de disciplines per investigar la ciutat. Amb els seus recorreguts a peu per espais públics reuneixen persones i generen perspectives crítiques dels relats oficials tot descobrint les múltiples capes de la història de la ciutat des del carrer, l’arquitectura i els monuments. Ruta de autor juxtaposa l’arxiu amb l’actualitat recuperant històries i atorgant un nou significat a llocs coneguts. Una de les seves rutes emblemàtiques és Barcelona i els indians (des de 2014 fins ara), que segueix la vida dels qui van anar a fer fortuna a l’Amèrica colonial del segle XIX i n’examina l’impacte en la ciutat quan hi van tornar. El 2019, Ruta de autor va organitzar Bandera verda, una exposició i caminada que explorava els efectes d’una depuradora i la desviació del riu Llobregat. Ruta de autor són Aymara Arreaza R. i Lorena Bou Linhares, que fusionen el seu extens bagatge en literatura comparada, cultural visual i teoria crítica. Bandera verda (2019) es va presentar a i als voltants del Centre Cívic Jardins de la Pau, al Prat de Llobregat, amb /UNZIP Arts Visuals. Alguns dels seus darrers recorreguts són Tots els calippos del món, amb Larre (2020); Barcelona i Amèrica. Una cartografia del relat colonial (1835-1888), amb el MACBA (2019), i El port ‘in Sekula saeculorum’, amb la Fundació Tàpies i The Green Parrot (2017).  Més informació: rutadeautor.com
llegir-ne més
Barcelona (des)colonial
1 artistes
programa
0 activitats