Curs Utòpics 90. Seminari a càrrec de Jesús Carrillo.
Activitat

Art i lluites ciutadanes: Lavapiés, un barri en disputa

Utòpics 90
Jesús Carrillo
Jesús Carrillo

Les narracions sobre l’anomenada «gentrificació» solen començar amb l’arribada de nous veïns, artistes i burgesos bohemis que, segons s’argumenta, fan de cap de pont en el desplaçament del depauperat veïnat tradicional i en el canvi d’ús del barri, que, mitjançant la seva presència, adquireix un aire elegant i atractiu per als inversors i els pobladors acabalats. Els processos que van tenir lloc a Lavapiés en el canvi de segle posen de manifest que aquestes narracions deterministes amaguen altres alternatives en què els veïns –els nous i els de tota la vida– s’alien en un front en defensa de la vida en comú. 

Certament, les administracions públiques van voler utilitzar l’element «cultural» com a catalitzador de la transformació del barri mitjançant la instal·lació d’infraestructures concebudes d’esquena a la demografia real del barri. No obstant això, l’art, en mans de veïns, artistes i activistes, lluny de ser únicament una eina cosmètica aliada amb la gentrificació, va servir d’aglutinant d’una voluntat de resistència davant l’envit del capital, així com de catalitzador de noves formes de relació i de nous imaginaris en què la vida juntament amb els altres diversos no era tan sols possible sinó també desitjable.

En un moment en què les nostres ciutats –Lavapiés n’és, de nou, un exemple– són objecte de pressions renovades de la nova indústria turística i de l’oci, és urgent recordar aquests processos, i aprendre de l’experiència.

Jesús Carrillo és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Múrcia, té un màster en Estudis Històrics per l’Institut Warburg de la Universitat de Londres i és doctor en Història per la Universitat de Cambridge (King’s College). Ha estat investigador convidat a la Huntington Library de Los Angeles, a la Universitat de Brown (Rhode Island) i al Consell Superior de Recerques Científiques de Madrid. Des del 1997 és professor al Departament d’Història i Teoria de l’Art de la Universitat Autònoma de Madrid, on és professor titular des del 2007. Del juny del 2008 al desembre del 2014 va dirigir el Departament de Programes Culturals del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.

Inscripció al curs

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
26 de febrer 2020
horari
19 h
títol
Art i lluites ciutadanes: Lavapiés, un barri en disputa
localització
Auditori Convent dels Àngels
dates
26 de febrer 2020
títol
Art i lluites ciutadanes: Lavapiés, un barri en disputa
horari
19 h
localització
Auditori Convent dels Àngels