
Activitat
Curs escolar 2023-2024
Apadrina el teu equipament
Des dels seus inicis, el museu participa en aquest programa consolidat al barri, que impulsa la col·laboració entre equipaments culturals i centres educatius del Raval per desenvolupar projectes de llarga durada integrats en el currículum acadèmic, amb l’objectiu que s’adaptin a les realitats de cada centre.
Enguany, el museu ha estat apadrinat per cinc centres educatius del barri, i cada un proposa un projecte singular: amb l’escola Drassanes fem un projecte amb educació infantil i primària al voltant del cos, el so, i la creació d’un vocabulari comú de paraules, materials i estos, de la mà dels artistes Itxaso Corral i Jorge Horno.
Amb l’institut Miquel Tarradell i el grup de 2n d’ESO vinculem el seu projecte final de creació d’un fotollibre combinant un treball d’exploració del fons de fotollibres de l’arxiu del MACBA amb pràctiques que acostin als alumnes a la vessant comunicativa, expressiva i narrativa de les imatges, així com el treball amb la narració escrita.
Amb l’alumnat de l’escola Massana portem a terme l’exercici de sortir de l’aula per aprendre també la història de l’art des de les mateixes sales del museu, i entenent-lo no només com un lloc on veure obres, sinó, des de la documentació fins a la restauració, poder conèixer més a fons els seus processos i metodologies.
Continuant amb aquesta idea d’entendre el museu com a aula, amb l’alumnat de 2n i 4t d’ESO de l’institut escola Elisabets estem duent a terme un treball d’en creuament amb el currículum escolar a partir de les peces Tots junts podem parar la sida, de Keith Haring, i Enderroc, d’Ignasi Aballí.
Finalment, i per quart any consecutiu, treballem amb l’alumnat de 1r de batxillerat artístic de l’institut Consell de Cent i l’artista Ortésia Cabrera en una proposta que planteja un procés de treball entorn de l’adultisme i la textualitat, a partir de les peces dels artistes Octavi Comeron i Sandra Gamarra, exposades a la Col·lecció MACBA.
Cada projecte o apadrinament és singular, fruit d’un treball conjunt entre els docents i el museu, i està enfocat a donar resposta a les necessitats de cada etapa educativa, el contingut de l’assignatura i les competències que es volen treballar, així com a les característiques de l’alumnat. Així, també es posa l’èmfasi en la diversitat i la voluntat d’incidir en l’apropament de les famílies al museu.