Philip Rizk,
Activitat
Dimecres 22 de maig de 2024

Amb imatges, posar “fi al món tal com el coneixem” 

Conferència a través de fragments fílmics amb el cineasta Philip Rizk
Philip Rizk, "Mapping Lessons" (2020)

El cineasta i escriptor egipci Philip Rizk reflexionarà sobre el paper que poden tenir les imatges a l’hora de «posar fi al món tal com el coneixem» (en paraules de la filòsofa Denise Ferreira da Silva) en aquest moment, imbuïts com estem dia rere dia amb notícies i imatges del genocidi exercit per Israel a la franja de Gaza de Palestina. En aquesta xerrada al MACBA, Rizk repassarà alguns moments del seu recorregut com a cineasta, des de la seva participació en el col·lectiu audiovisual Mosireen durant la Revolució del 25 de gener fins a les seves pel·lícules més recents, Mapping Lessons (2020) i Terrible Sounds (2022). 

A la primera pel·lícula de Philip Rizk, Sumoud, rodada a Palestina el 2008, s’hi poden veure imatges de tancs travessant la frontera imaginària de la “franja de Gaza” i la destrossa d’arbres i camps sota els buldòzers. Aquesta intenció d’enregistrar i deixar testimoni també és essencial en la pràctica de Mosireen, el col·lectiu audiovisual al qual es va unir Rizk durant la Revolució del 25 de gener a Egipte pocs anys després. L’objectiu de Mosireen era combatre la propaganda d’estat i convèncer el poble perquè formés part de la revolta.  

Durant els preparatius per treballar en el seu primer llargmetratge, Out on the Street (2015), amb Jasmina Metwaly, va sorgir una pregunta candent: en comptes de situar la nostra mirada cap enrere, com podem dirigir-la cap endavant, fent servir la imatge per preparar-nos per als esdeveniments que vindran, trencar les regnes que regeixen la nostra imaginació i imaginar com podrien haver anat les coses, i, encara més important, com podrien ser? 

A Mapping Lessons (2020), assaig fílmic sobre l’autonomia que pren la Revolució siriana com a punt de partida, torna a aparèixer la naturalesa artificial de les fronteres. Tanmateix, aquí Rizk teoritza per mitjà de la imatge i el so, disseccionant la imatge del poder, alhora que cerca el seu potencial d’alliberament i aprofundeix en la qüestió fonamental: com ens podem preparar per a la pròxima vegada? 

En acabada la conferència, s’obrirà un torn de preguntes i respostes amb Rizk, moderat per María Berríos

Aquest esdeveniment al MACBA tindrà lloc després de la projecció de Terrible Sounds a l’Arts Santa Mònica el dimarts 21 de maig.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
amb el suport de
dates
Dimecres 22 de maig de 2024
horari
19:00 h
localització
Auditori Meier
títol
Amb imatges, posar “fi al món tal com el coneixem” 
idioma
Anglés amb traducció simultànea al català
preu
Activitat gratuïta amb reserva prèvia
participant
Philip Rizk és un cineasta i escriptor del Caire resident a Berlín. A la pel·lícula Out on the Street (2015) fa servir la performance i, a Mapping Lessons (2020) i Terrible Sounds (2022), la tècnica del muntatge per tal d’experimentar amb mètodes per “fer estrany el que és habitual”. En un món que s’ensorra, una qüestió que travessa els projectes de Rizk és “com ens preparem per al que vindrà?”. Forma part del col·lectiu audiovisual Mosireen, creadors de l’arxiu 848.ma. Entre els seus escrits destaquen l’assaig “2011 is not 1968: a letter to an onlooker”, “a letter to the-survivors-of-the-old-time” i el llibre coescrit amb Jasmina Metwaly On Trials: A Manual of the Theatre of Law (2021), i és editor del llibre Neocolonization and its Dismantling: The Wretched of the Earth & the people desire the fall of the system, que es publicarà pròximament. Imparteix de manera esporàdica classes i tallers. Podeu seguir el seu treball a filfilfilm.com. Amb imatges, posa “fi al món tal com el coneixem”.
llegir-ne més
Amb imatges, posar “fi al món tal com el coneixem” 
1 artistes
també et pot interessar