Day Without Art
Activitat

Alternate Endings, Radical Beginnings

Day Without Art
Day Without Art

Amb motiu del dia mundial de la lluita contra la SIDA, el MACBA participa en la iniciativa Day Without Art, iniciada el 1989 per Visual AIDS de Nova York, amb Alternate Endings, Radical Beginnings. Es tracta d’un programa de vídeo comissariat per a Visual AIDS per Erin Christovale i Vivian Crockett, que han prioritzat les narratives negres en l’actual pandèmia de la SIDA a través de set curts videogràfics realitzats per a l’ocasió pels artistes Mykki Blanco, Cheryl Dunye & Ellen Spiro, Reina Gossett, Thomas Allen Harris, Kia Labeija, Tiona Nekkia McClodden i Brontez Purnell.
Malgrat l’impacte del VIH/SIDA a les comunitats negres, aquests relats i experiències s’exclouen contínuament de les grans narratives artístiques i històriques. El 2016, les persones afroamericanes van representar el 44% del total de nous casos de VIH diagnosticats als Estats Units. En aquest context, cal presentar urgentment una miríada d’històries que tractin de la vida d’aquestes persones compreses en l’estadística. Alternate Endings, Radical Beginnings posa èmfasi en les veus dels qui estan marginalitzats en el si de les pròpies comunitats negres arreu del país, incloent-hi les persones queer i trans. Aquest material serà presentat al MACBA en relació amb realitats més properes per Nancy Garín i Linda Valdés del col·lectiu Equipo re, que des de fa cinc anys investiga sobre les polítiques del cos en el règim neoliberal des dels espais de l’art i la cultura. El seu treball, avui enfocat en el projecte Anarchivo SIDA, mira de construir una de les possibles narracions de les històries negades, invisibilitzades i fonamentals en les lluites contra les polítiques institucionals del VIH/SIDA a l’Estat espanyol i en alguns països d’Amèrica Latina.

Visual AIDS és una organització d’art contemporani amb seu a Nova York que utilitza l’art per lluitar contra la SIDA propiciant el diàleg, donant suport als artistes seropositius i preservant un llegat.

Equipo re (Aimar Arriola, Nancy Garín i Linda Valdés) és una plataforma d’investigació i producció que treballa a la cruïlla entre les polítiques del cos i l’arxiu. Des de 2012 han desenvolupat iniciatives de recerca i d’organització d’activitats públiques al Museo de Arte Contemporáneo MAC de Santiago, Xile; la Universidad de Concepción a Concepción, Xile; La Purée Associació Cultural a Barcelona; el Museo Reina Sofía a Madrid; UNIA arteypensamiento a Sevilla; Loop a Barcelona o Tabakalera a Donostia, entre d’altres.

Aquest projecte compta amb un ajut del National Endowment for the Arts i el generós suport de The Shelley & Donald Rubin Foundation. Visual AIDS expressa també el seu agraïment als artistes pel temps i els recursos que hi han invertit.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
1 de desembre 2017
horari
19 h
títol
Alternate Endings, Radical Beginnings
documents
dates
1 de desembre 2017
títol
Alternate Endings, Radical Beginnings
horari
19 h
documents
programa
0 activitats