
Activitat
Dimecres 9 i dijous 10 d'abril de 2025
Abans de passar a la història (hem de sobreviure) II
Aquesta darrera sessió d’Abans de passar a la història (hem de sobreviure) pretén ser un moment de trobada que serveixi per planejar altres trobades futures, més enllà (o més ençà) de [contra]panorama i del museu mateix. Es tracta d’entendre la fragilitat del moment que ens toca viure i de buscar les estratègies de suport mutu, solidaritat i treball polític que urgentment necessitem per assegurar la nostra supervivència.
«El futur ja és aquí, només que encara no està distribuït equitativament.» Aquest eslògan, atribuït a William Gibson fa uns vint anys, sembla que hagi adquirit una nova vigència. No només seguim esperant aquesta redistribució que ha de venir, sinó que la tecnologia que havia apuntalat la nostra idea de futur està servint de motor d’un extractivisme creixent i d’una desigualtat desbocada.
El treball cultural, majoritàriament precari i, de vegades, ni tan sols reconegut com a treball, sembla destinat a desaparèixer o a convertir-se en un privilegi de classe. A Espanya, les demandes sectorials per part de lis treballadoris culturals han estat generalment dirigides a l’Estat o bé reduïdes a l’àmbit de les institucions artístiques que, en més o menys mesura, el representen. La idea –políticament irrenunciable– que algun moment el futur haurà d’atorgar-nos en aquesta elusiva redistribució, que el futur haurà de ser millor que el present, és subjacent a aquestes demandes. Ara bé, en un moment en què el neoliberalisme amenaça de donar pas al malson d’un capitalisme sense democràcia, què cal fer? Si bé no hi ha dubte que hi ha reformes urgents (fiscals, legislatives…) que podrien facilitar un accés equitatiu al treball cultural, ¿n’hi ha prou de manifestar aquestes demandes com ja estem fent des de fa dècades? ¿Existeixen unes eines que puguem desenvolupar com a col·lectiu per assegurar la nostra pròpia supervivència?
![[contra]panorama](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/02/contrapanorama_iweb.jpg)
participants
comissariada per
AMB EL SUPORT DE
Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d’ells.