Amalia Pica, Asamble. Idiorritmias (2017). Foto: Dani Cantó © MACBA

Activitat
Dimecres 9 d'abril de 2025

Abans de passar a la història (hem de sobreviure) II. Sessió 1 

Amb Laura Benítez Valero i The White Pube. [contra]panorama
Amalia Pica, "Asamble". Idiorritmias (2017). Foto: Dani Cantó © MACBA

Aquesta darrera sessió d’Abans de passar a la història (hem de sobreviure) pretén ser un moment de trobada que serveixi per planejar altres trobades futures, més enllà (o més ençà) de [contra]panorama i del museu mateix.

En aquesta primera entrega comptarem amb Laura Benítez Valero, que obrirà la reflexió sobre la memòria obrera i la necessitat de generar contrarelats posant en valor la pròpia biografia. Tot seguit, The White Pube ens convidaran a un recorregut a través de l’experiència emocional, existencial i econòmica del treball de les artistes.

Programa

18:30 – 18:45 h
Introducció per part de l’equip de comissariat
18:45 – 19:30 h
Laura Benítez Valero, Class Will Tear Us Apart, Again 
Presentació d’una investigació no acadèmica (en curs) sobre les acadèmiques de classe obrera i la potència de la biografia com a projecte polític. La proposta consisteix a analitzar críticament les condicions materials d’aquestes figures que es mouen entre termes que, a priori, semblarien antagònics: acadèmiques de classe obrera. D’altra banda, analitza qui hi ha darrere d’aquestes figures: les mares d’aquelles primeres generacions que van accedir a la universitat i que actualment són professores. Generacions de dones cis que han quedat relegades a una condició de subalternitat. 

La investigació es formalitzarà en una publicació autoeditada. Un assaig que recorre 2.661,855 km de memòria obrera, de genealogies sense arbres i de finestres sense cel. Una memòria de les altres Barcelones, les que no dirigeixen institucions culturals però nodreixen el teixit crític, afectades per la síndrome de la impostora. Una història de filòsofes sense biblioteques, de torners fresadors i de fregadores. Una proposta que reivindica la biografia com a eina d’exploració de narratives altres replantejant, desarticulant i impugnant les històries oficials. Generant un contrarelat alternatiu a la “radicalitat política” enunciada des de les escoles de les elits culturals de Barcelona. 
19:30 – 20:15 h
Zarina Muhammad (The White Pube) Poor Artists                            
En un temps en què treballar com a artista professional és un luxe cada vegada més inassolible, el duet de crítica artística The White Pube investiga per què hi ha tantes persones que ho intenten malgrat tot. Poor Artists segueix Quest Talukdar, aspirant a artista, en el seu surrealista viatge per la indústria creativa, durant el qual ha de decidir si li importa més l’èxit o mantenir-se fidel a si mateixa. En aquesta obra, amb entrevistes anònimes a persones reals que s’han hagut de plantejar la mateixa qüestió, The White Pube expliquen la història de l’art com mai abans. 
20:15 – 20:30 h
Q&A amb Laura Benítez Valero i The White Pube 
dates
Dimecres 9 d’abril de 2025
horari
18:30 h
localització
Auditori Convent
títol
Abans de passar a la història (hem de sobreviure) II. Sessió 1 
idioma
Català, castellà i anglés.
preu
Gratuït. Amb inscripció prèvia. Places limitades
dates
Dimecres 9 d’abril de 2025
títol
Abans de passar a la història (hem de sobreviure) II. Sessió 1 
horari
18:30 h
idioma
Català, castellà i anglés.
localització
Auditori Convent
preu
Gratuït. Amb inscripció prèvia. Places limitades
[contra]panorama
Aquesta activitat forma part de la 2a edició de Panorama, un projecte triennal iniciat pel MACBA el 2021, manté la intenció original d’«aprofundir en la col·laboració i el diàleg amb artistes i agents culturals del nostre context», però ho fa mitjançant un exercici que es desenvolupa al llarg d’un any i que adopta literalment el títol del projecte per qüestionar tant la rellevància del format triennal (o biennal) com la seva capacitat per oferir una imatge panoràmica del present.

AMB EL SUPORT DE

Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d’ells.